Index Vakbarát Hírportál

Kína a boltokba se kér iPhone-t, ha nem gyárthatja

2016. november 14., hétfő 16:12

Donald Trump ostoba és naív, ha kereskedelmi háborút indít Kínával szemben

- írta a kínai kommunista párt által irányított egyik újság.

A megválasztásáért folyó kampányában Trump még azt hangoztatta, hogy 45 százalékos védővámot vetne ki a kínai importra. Az üzletember így próbálná arra ösztönözni az amerikai cégeket, hogy Kína helyett a hazájukban gyártsák a termékeiket.

Az állami Global Times című újság felvetette, hogy Trump lépése kellemetlen válaszreakciókat eredményezne, és Kína is fellépne az amerikai termékek, például az iPhone értékesítésével szemben.

Ez igencsak fájó pont lenne az Apple-nek, a kaliforniai vállalat ugyanis Kína piacára belépve tudta jelentősen növelni az eladásait. Ezt elveszítve még gyorsabban megerősödnének a feltörekvő kínai mobilgyártók, amelyek egyébként is rohamtempóban hódítják meg a világpiacot. Persze a mobilgyártókon kívül más iparágak, például a Boeing és az autógyártók is komoly kínai megrendelésektől esnének el.  

A Guardian szerint a szakértők számára még mindig nem világos, mit is fog jelenti Trump elnöksége a világ két legnagyobb gazdasági hatalmának a kapcsolatában. Azt viszont nem tartják valószínűnek, hogy az új elnök minden kampányígéretét betartja majd.

Rovatok