Index Vakbarát Hírportál

Testhő hajtja ezt az okosórát

2016. november 15., kedd 14:22

Az emberi test tele van energiával, ezzel szemben a testünkön hordott digitális eszközök folyamatosan energiahiánnyal küszködnek. A Matrix Industries ebben óriási lehetőséget látott, és a vállalat mérnökei megalkottak egy okosórát, amely a testünk hőjét hasznosítja. A megoldása persze sokkal humánusabb, mint amit a névadó Mátrix című filmben láthattunk, és Smith ügynöktől se kell tartani.  

Kézenfekvő megoldás lenne, hogy hasznosítsuk azt a hőt, amitől a testünk amúgy is meg akar szabadulni, mégsem láttunk mostanáig semmi hasonlót. Ennek az oka az, hogy a Matrix Industries is éppen a most bemutatott PowerWatch nevű órájával akarja demonstrálni, hogy  a miniatürizált termoelektromos generátor működőképes, és elég hatékony ahhoz, hogy ellásson árammal egy digitális eszközt.

A termoelektromos generátor működésének lényege, hogy az áramkörének egyik felének folyamatosan egy hőforrás közelében kell lennie (ami egy odaszíjazott óra esetében adott), eközben viszont a másik felének jóval hűvösebben kell lennie. Pont azért vannak az órán rejtett hűtőbordák, mert a hőmérséklet különbsége a meghatározó.

Amikor nincs a karunkon az óra, rögtön alvó módba kapcsol, és a beépített akku tartja működésben. A PowerWatch egyébként bluetooth kapcsolaton köthető össze a mobilunkkal, de ez sajnos csak az idő és az óralap beállítását segíti, nem kapunk értesítéseket a hívásokról és az üzenetekről, pedig ez ma már elvárt egy ilyen okoseszköznél.

Van azonban egy előnye is annak, hogy az óra a testhőt hasznosítja: sokkal pontosabban tudja követni a tevékenységeink intenzitását, mint más fitneszkarkötők. Az aktivitásunk ugyanis a leadott hő mértékét is befolyásolja, így a PowerWatch ki tudja számolni, hogy mennyi kalóriát égettünk el.

A PowerWatch egy Indiegogo kampányban előrendelhető, és a fejlesztők valamikor júliusra ígérik a szállítást. Ebbe érdemes belekalkulálni, hogy a közösségi finanszírozási kampányok nem mindig sülnek el jól, és előfordulhatnak késések, gyártási problémák.

Rovatok