Index Vakbarát Hírportál

A wifi hotspotok negyedét semmi sem védi

2016. november 23., szerda 15:20

Világszerte több mint 31 millió wifi hotspot elemzése után a Kaspersky Lab arra derített fényt, hogy minden negyedik (28%) nem biztonságos és kockázatot jelent a felhasználók személyes adataira. Ez azt jelenti, hogy minden adatforgalom, amely ezeken a hotspotokon megy át, könnyedén hozzáférhetőek és felhasználhatóak a hackerek számára, beleértve a személyes üzeneteket, jelszavakat vagy dokumentumokat.

A cég közleménye szerint a világban található wifi hálózatok negyedének nincs jelszavas védelme vagy titkosítása. Más szóval az ilyen hotspotokon keresztül küldött adatok teljesen nyitottak, azaz harmadik fél számára elérhető.

A hotspotok mindössze 3 százaléka használ WEP-et, azaz Vezetékessel Egyenértékű (Biztonságú) Hálózatot, hogy titkosítsák az adatokat. Ez az elavult és nem megbízható algoritmus pár perc alatt könnyedén kijátszható, sőt az interneten ingyenesen elérhető eszközök is találhatóak a feltöréséhez.

A maradék wifi hotspotok közel háromnegyede egy megbízhatóbb titkosításon alapuló algoritmust használ, amely a WPA, azaz a vezeték nélküli rendszereknek egy a WEP-nél biztonságosabb protokollja. Az, hogy mennyire könnyedén lehet feltörni ezeket a hálózatokat, függ annak beállításaitól és jelszavának erősségétől. Például ha gyenge vagy nyilvánosan hozzáférhető jelszavat használ (például kávézóban kihelyezett táblára írják fel a jelszót), akkor a hekker képes lesz rövid időn belül feltörni és minden adatforgalomhoz hozzáférni.

A Top 20 ország, amely a legnagyobb arányban használ titkosítatlan wifi hotspotokat, népszerű turisztikai országok. A külföldre utazók a legsebezhetőbbek, ugyanis gyakran csatlakoznak a legközelebbi elérhető wifi hálózatra, hogy kapcsolatban maradjanak. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy Európában az internethasználók csupán 53 százaléka aggódik adatai biztonságáért a nyílt hálózatokon.

Rovatok