Index Vakbarát Hírportál

Hajtogatórobotot fejleszt a Panasonic

2016. november 23., szerda 13:47

A házmunkák egyik legyűlöltebbjét próbálja a Panasonic megoldani, egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel. Ez a ruhahajtogatás. Bár az első lépések biztatóak, ez így sokkal hosszabb, mintha magunk állnánk neki a feladatnak.

A Panasonic hatvanmillió dollárt, azaz mai árfolyamon 17,5 milliárd forintot költött a technológia kifejlesztésére. A rövid bemutató videóban az is elhangzik, hogy tíz évet dolgoztak a prototípuson.

De mit is tud ez a prototípus? Az összeget és a tíz évet nézve, azt várnánk, hogy beleöntjük a frissen mosott ruhákat, majd bizonyos idő elteltével kivesszük az összehajtogatott pólót, inget, nadrágot.

De nem egészen így van. A Laundroidnak nevezett hajtogató robot először is megpróbálja felismerni az adott ruhadarabot. Példánkban egy pólót. Majd elkezd dolgozni, nem túl nagy hatékonysággal.

Egy pólót tíz perc alatt hajtogat össze. Ráadásul úgy, hogy egyesével kell beletenni a mosott ruhákat, tehát ott kell állni mellette. Vagyis ez még nagyon messze van attól, hogy hatékony hajtogatórobotnak nevezzük. Ennél még az is olcsóbb és főleg gyorsabb lenne, ha valaki benne ülne és órabérben hajtogatná a ruhákat.

Rovatok