Index Vakbarát Hírportál

Másodpercek alatt töltene fel az új akkumulátor

2016. november 23., szerda 16:54

A University of Central Florida kutatói olyan akkumulátort készítettek, amely még harmincezer töltés után is újnak tűnik. Ráadásul szupergyorsan lehet feltölteni, és hússzor annyi ideig bírja egy töltéssel, mint a mostani aksik.

Ez túl jól hangzik, hogy igaz legyen, pedig a kutatók azt állítják, hogy alig néhány másodperc alatt teljesen feltölthető lehetne a mobil egy ilyen akkumulátorral. Ezeket a szuperkondenzátorokat azért lehet sokkal gyorsabban feltölteni, mert nem kémiai reakciókra építve tárolják az energiát, mint a hagyományos elemek.

A kutatók régóta próbálják kitalálni, hogyan lehetne felhasználni a szuperkondenzátorokat mobilokban, de eddig nem jutottak közelebb a megoldáshoz. Most az egyetem kutatói azt állítják, hogy sikerült olyan, méretben is megfelelő szuperkondenzátort készíteniük, amely néhány napig képes tárolni az elektromosságot.

A méret azért fontos, mert a mobiltelefonokban nincsen sok hely, az akkumulátornak kicsinek kell maradnia, ugyanakkor egyre nagyobb az igény arra, hogy ne kelljen naponta tölteni a készülékeket. Az új elem még kísérleti eszköz, közel sincs kész arra, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön, további fejlesztésekkel kell tökéletesíteni.

Rovatok