Index Vakbarát Hírportál

Nehézkes lenne Amerikába vinni az iPhone gyártását

2016. november 24., csütörtök 10:26

Donald Trump megválasztott amerikai elnök azt állította a New York Timesnak adott interjújában, hogy telefonon beszélt Tim Cookkal, az Apple vezérigazgatójával. A beszélgetésben megemlítette neki, hogy jó lenne, ha az Apple visszahozná az iPhone-ok gyártását az Egyesült Államokba. Trumpnak ugyanis ez volt az egyik ígérete az elnöki kampányban, és úgy tűnik, ragaszkodik is hozzá. Az Apple nem volt hajlandó még a beszélgetés tényét sem megerősíteni.

Nem lesz könnyű meggyőzni az Apple-t, hogy az egész gyártást vigyék az Egyesült Államokba. És nem azért, mert nem akarják, számos egyéb oka van. Amikor eltűntek az országból a gyártósor melletti munkák nagyjából másfél évtizede, az nem véletlenül történt.

Maga Steve Jobs is azt mondta 2011-ben Barack Obama elnöknek, hogy ezek a munkahelyek már nem jönnek vissza. Azóta is sokat idézik ezt a mondatot. Kínába ugyanis nemcsak az olcsó munkaerő miatt települtek a cégek; ott egy helyen lehet beszerezni a gyártáshoz szükséges összes nyersanyagot. Ezeket az Egyesült Államokba szállítani körülményes és drága is.

Az Apple az utóbbi időben már megpróbálkozott néhány termék otthoni gyártásával, különböző sikerrel. A Mac Pro összerakását és néhány alkatrészének gyártását 2013-ban hozták vissza. De ez eléggé rétegtermék, ráadásul nagyon sokba is kerül és nem olyan nagyságrendben gyártják, mint egy mobilt.

Rovatok