Index Vakbarát Hírportál

Szabályozzák a drónhasználatot Angliában

2016. november 25., péntek 17:03

A biztonságos drónhasználatról szóló szabályzatot dolgozott ki és egy honlapot is elindított a témában a brit Polgári Repülési Hatóság. Még előtte nagyszabású felmérést is végeztek a lakosság körében. Az országban több mint kétmillióan használnak drónt, írja az MTI.

Csütörtökön indították el a dronesafe.uk oldalt, ezn a felhasználók megismerkedhetnek a távirányítású repülő szerkezetek használatára vonatkozó előírásokkal.

Egyszerűek a szabályok, hat pontba szedték össze ezeket. A legfontosabb, hogy a drónnak mindig az irányítója látóterében kell lennie. A szerkezet nem repülhet 120 méter fölé, így csökken annak az esélye, hogy veszélyezteti a polgári repülést. Mindig követni kell a gyártó utasításait. Az emberektől és épületektől legalább ötven méteres, a tömegektől és beépített területektől minimum 150 méteres távolságot kell tartani.

Az irányítón van a felelősség a drón minden egyes használatakor. A nem megfelelő használat büntetőeljárást vonhat maga után. Távolságot kell tartani az ember vezette repülőgépektől, a repterektől és leszállóhelyektől. Ha egy drón veszélyezteti egy repülőgép biztonságát, az bűncselekménynek számít és az irányító akár öt év börtönbüntetést is kaphat.

A Drone-kód megjelenése előtt a CAA nagyszabású felmérést végzett a britek körében a felelősségteljes drónhasználatról. Múlt heti jelentések szerint Nagy-Britannia légterében több utasszállító repülőgép is alig pár méternyi közelségbe került drónokkal, és az egyik esetben egy gép London központja felett került veszélyes közelségbe egy távirányítású repülőszerkezettel.

A jelentés legfőbb megállapításai közé tartozik, hogy a nagyközönség támogatja az ésszerű drónhasználatot, úgy mint a tömegközlekedés, az elektromos vezetékek megfigyelését, és a szerkezetek mezőgazdaságban, életmentő szolgáltatásokban, valamint donorszervek szállításakor való alkalmazását. Nagy-Britannia csaknem kétmillió drónhasználójának több mint 60 százaléka elsősorban szórakozásból tart drónt. A megkérdezettek több mint 90 százaléka mondta, hogy szükség van a drónhasználat szabályozására.

Rovatok