Index Vakbarát Hírportál

51 milliárd forintért fejleszt szuperszámítógépet Japán

2016. november 29., kedd 09:29

19,5 milliárd jent, azaz nagyjából 51 milliárd forintot költenének Japánban a világ leggyorsabb szuperszámítógépének fejlesztésére – írja az IT Café. A mesterséges intelligenciára épülő felhőhálózat  (AI Bridging Cloud, AIBC) 2017 végére készülhet el. A rendszer a tervek szerint 130 petaflops számítási kapacitással bír majd, lekörözve a jelenlegi csúcstartót, a 93 petaflopsos kínai Sunway TaihuLightot.

A közlemény szerint az AIBC különböző kutatásokat támogatna adathalmok analizálásával. Elsősorban a gyógyászatban használnák, de robotok és önvezető autók szoftverének fejlesztésere is alkalmazni lehetne.

A kínaiak csúcsgépét saját fejlesztésű és gyártású chipek vezérlik; azt még nem tudni, hogy a japánok mit fognak használni. A kormány kommunikációja viszont egyértelmű: remélik, hogy az ország a jövőben függetlenedhet az amerikai nagyvállalatoktól, mint az Amazon, a Microsoft, vagy a Google. Egyelőre ugyanis hozzájuk fordulnak, ha kapacitásigény merül fel.

A japán cégek lehetőséget kapnak majd, hogy gépidőt vásároljanak az AIBC működtetésével megbízott Speciális Ipari Tudományok és Technológiák Nemzeti Intézetétől. A projekt annak a nemrégiben indult programnak a részeként valósul meg, amivel a japán kormány az ország tudományos és technikai téren szerzett hírnevét szeretné visszaállítani.

Rovatok