Index Vakbarát Hírportál

Kanadai menedékjogot kér az Internet Archive

2016. november 30., szerda 09:23

A digitális tartalmakat gyűjtő és archiváló Internet Archive olyan biztonsági mentést tervez, ami Kanadában hozna létre egy archívumot – írja az IT Café.

A San Franciscó-i székhelyű nonprofit szervezet szerint a januárban hivatalba lépő amerikai elnök, Donald Trump nézetei veszélyt jelenthetnek az archívumra nézve. Az üzemeltetők Kanadában hoznák létre az archívum másolatát, mert ott az amerikai kormány nem férhet hozzá.

Trump korábbi nyilatkozatait – például a szólásszabadság korlátozását – figyelembe véve az üzemeltetők ezt írták:

Az új helyzetből fakadóan feladatunknak tekintjük, hogy kulturális javainkat biztonságban, privát módon és folyamatosan elérhetően tároljuk. Emellett feladatunk az is, hogy felkészítsük a webet egy esetleges szigorúbb korlátozásra.

Az Internet Archive-nál úgy látják, hogy Trump elnöksége alatt esély nyílik a szigorúbb cenzurális szabályozás bevezetésére, illetve az állami megfigyelés kiterjesztésére.

Mivel a backup szerverek felállítása és az adatbázis másolása nagyon sok pénzbe kerül – az üzemeltetők szerint milliókba –, arra kérik a szimpatizánsaikat, hogy az adóból levonható adományokkal támogassák a kanadai mentés létrehozását.

Rovatok