Index Vakbarát Hírportál

Karácsonyi dalt írt egy mesterséges intelligencia

2016. november 30., szerda 13:42

A Torontói Egyetem kutatói olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek, ami dalra fakad, ha megmutatnak neki egy fényképet. A rendszer képességeit egy karácsonyi fotóval tesztelték. Ebből egy olyan nótát csaltak elő a gépből, hogy sztereóban sárgulhat el az irigységtől a Portal 2 GlaDOS-a és a Friday című mémslágert megalkotó Rebbeca Black.

A neurális karaoke néven emlegetett algoritmust a kutatók megetették egy karácsonyi fotóval. A rendszer elemezte a kép felismerhető részeit, szöveggé alakította őket, majd az általa ismert dalok alapján rögtönzött róla egy karácsonyi éneket.

Neural Story Singing Christmas from Hang Chu on Vimeo.

A mesterséges intelligencia továbbképzéséhez Hang Csu, az egyetem egyik kutatója több mint száz órányi online zenét hallgattatott meg az algoritmusokkal. A rendszer ebből felismerte a zenei összefüggéseket, megalkotta a saját zenei nyelvét, létrehozta az egyszerű kompozíciót, és robothangon hozzádünnyögte a szöveget.

Ha attól félünk, hogy a mesterséges intelligencia idővel elpusztíthatja a világot, most kezdhetünk aggódni: nem biztos, hogy sok ilyen kísérletet ki fogunk bírni életveszélyes röhögőgörcs nélkül.

Rovatok