Index Vakbarát Hírportál

Már elérhető a hordozható virtuális valóság

2016. november 30., szerda 11:22

Mától rendelhető a Zotac saját gyártású hordozható virtuális rendszere, a VR Go. Ezzel már ketten vannak – az MSI-vel együtt –, akik hátizsákként szállítható VR rendszert kínálnak a vásárlóknak.

A VR hátizsákok tulajdonképpen viselhető, nagy teljesítményű számítógépek, amiket elsősorban videojátékra terveztek. A rendszer így nem kötődik a szobához, így bárhol elmerülhetünk a virtuális környezetben. Valószínűleg ez lesz a virtuális valóság egyik új csapásiránya, főleg, ha sikerül megoldani, hogy a headseteket vezeték nélkül is lehessen használni, illetve ha sikerül a hardvereket jóval kompaktabb méretűre kicsinyíteni.

A Zotac VR Go kétórás üzemidejét cserélhető akkumulátorokkal turbózhatjuk föl. Az okostelefonok kapacitásához képest ez nem tűnik soknak, de mivel egy teljes értékű, játékok futtatására alkalmas pc-ről van szó, ez egészen figyelemre méltó teljesítmény.

A VR Go Nvidia GTX 1070-es grafikus processzort, négymagos, 2,8 gigahertzes Intel Skylake Core i7 processzort, 240 gigabájtos SSD meghajtót és 16 gigabájt memóriát kínál – ez utóbbiak tetszés szerint tovább bővíthetők.

A hordozható számítógépért 1 999 dollárt kérnek, ami elég borsos ár, főleg, hogy ebben még nincs benne a virtuális szemüveg. Anélkül viszont a VR Go csak egy hátizsákban hordozható számítógép, semmi több. Úgy tűnik, a termékre mégis van kereslet, mert az amazonos kezdőkészletet mostanra már el is kapkodták.

Remélhetőleg senki nem lesz olyan őrült, hogy menet közben használja a VR rendszert; szép dolog a virtuális valóság, de annyit nem ér, hogy alásétáljunk miatta egy kamionnak, amit nem vettünk észre.

Rovatok