Index Vakbarát Hírportál

Pedofilokat kezelnének VR-ral

2016. november 30., szerda 16:47

A virtuális valóságot többnyire a videojátékokkal azonosítják, pedig több kutatás is igazolta, hogy a VR akár a poszttraumás stressz vagy más lelki betegségek kezelésére is alkalmas lehet. Ezek után nem meglepő, hogy valaki előállt a gondolattal, hogy akár a pedofilok kezelésére is használhatnák.

A Codebreaker podcast utolsó adásában a házigazda Ben Johnson dr. Patrice Renaulddal, a montreali Philippe Penel Intézet pszichológusával beszélgetett. Dr. Renauld elmondta, hogy munkatársaival megpróbálják azokat a betegeket azonosítani, akik vonzalmat éreznek a gyerekek iránt, és így próbálják meg távol tartani őket tőlük.

A kezeléshez a páciensekre VR szemüveget adnának, majd animált filmeket vetítenének nekik.

Amit fejlesztünk, az szigorúan véve gyermekpornográfia. De engedélyünk van rá, hogy megtehessük. Persze ez más feltételek mellett szigorúan tilos lenne.

– mondta dr. Renauld.

A vetítés közben a kutatók mérnék a betegek izgatottságát, és nyomon követnék az eredményeket. Az eljárás célja, hogy elnyomják az alanyokban a pedofil késztetéseket. 

Renauld szerint szerint a módszernek az a hátulütője, hogy ha interaktív virtuális filmeket vetítenek szexuális bűnözőknek, az azzal járhat, hogy még több mocskos szexuális fantáziát gyűjthetnek be, mint amennyivel elindították a kezelést. Ezért is tartja fontosnak, hogy kizárólag börtönben vagy zárt intézetekben lakókkal végezzék el az első kísérleteket.

Rovatok