Index Vakbarát Hírportál

Eladták a világ legrégibb Nikon fényképezőgépét

2016. december 1., csütörtök 14:44

A vártnál kétszer drágábban, 384 000 euróért kelt el egy árverésen a legöregebb Nikon fényképezőgép. A fotótörténeti műkincs, a Nikon One (vagy Nikon I) a japán cég harmadik, saját tervezésű modellje volt, és a mai ismereteink szerint ez a világ legrégebbi Nikonja.

A Nikon optikai cégként, Nippon Kogakku K. K. néven kezdte a pályafutását 1917-ben. Alapvetően kameralencséket készítettek, illetve néhány készüléktestet is terveztek a Canonnak. 1948-ban készült el az első saját gépük, a szóban forgó Nikon One-ból kevesebb, mint ezret gyártottak.

A cserélhető objektíves távolságmérővel felszerelt készülék és a lencsék szintén ősrégiek: a géptestbe visszahúzódó 50 milliméteres objektív a tizenegyedik típus, amit a Nikon gyártott.

Bár fotótörténeti emléknek rengeteget ér, a készüléket valószínűleg nem fogják fényképezéshez használni. A Nikon ugyanis nem szabványos méretű filmet használt a géphez; a cég csak később kezdte el ezeket használni az újabb fényképezőgépeihez.

A gép alján a Made in Occupied Japan (a megszállt Japánban gyártva) felirat látható; ez felidézi, hogy milyen történelmi korban készült a fényképezőgép.

Az árverésen a Nikon One kilencvenezer eurós kikiáltási árral indult; az aukciós ház arra számított, hogy a gépért legfeljebb ennek a kétszeresét fizethetik. Végül elszabadultak az indulatok, és a szerencsés licitáló 384 000 euróért szerezte meg a fényképezőgépet.

Rovatok