Index Vakbarát Hírportál

18. századi ágyúval lőnek a szír lázadók?

2016. december 2., péntek 15:14

A Szíriában tomboló polgárháború / felkelés / népirtás sok furcsa fotót és videót szolgáltat arról, milyen válogatott eszközökkel próbálják egymást legyilkolni a harcoló felek, de egy mostanában a Youtube-ra feltett videó még ezek közül is kitűnik – első ránézésre egy 18. századi ágyút, vagy annak frissen utángyártott változatát szerelte egy teherautóra a lázadók.

Szíriai pokolágyú

A fegyverről három rövid videó is nyilvános, melyek valószínűleg nem éles bevetéseket, inkább tesztlövéseket mutatnak. Az is kiderül, hogy tényleg az elöltöltős korszakot idézi a fegyver, mert csak a lövedék mozgási energiája pusztít becsapódáskor, nincs külön robbanótöltet, mely fokozná a hatást (ami persze a városban sínylődő civilek szempontjából nem tesz sok különbséget).

Szakértők szerint viszont kevéssé valószínű, hogy tényleg elöltöltős ágyúról van szó, ha jobban megnézzük, látszik, hogy a csőfarnál van valamilyen mechanikus elsütőszerkezet, és feltételezhetően a töltés is tud innen történni.

Barkács fegyver szíriában

Ettől függetlenül az is biztos, hogy nem hivatalos, tömeggyártott ágyúról van szó, hanem a helyi hadmérnökök saját találmányáról, bár mindenképpen figyelemre méltó, mennyivel fejlettebb rendszer ez a szokásos „egy cső meg két kiló műtrágya” jellegű rakétákhoz képest, főleg a teherautó platójára szerelt visszarúgás-csillapító szerkezet jelent minőségi különbséget az általában használt házibarkács-fegyverekhez képest.

A szíriai felkelők már korábban is használtak ilyen barkácsolt ágyúkat, a hell cannonnak, vagyis pokolágyúnak külön wikipédiás bejegyzése is van. Ezek egy része elöltöltős változat, és a használt lövedékek között is van eltérés, van, ahol tulajdonképpen ágyúgolyókat lőnek ki, de akadnak gránátszerű, késleltetős gyújtóval szerelt lövedékek is.

Mindegy mivel lőnek, csak pusztítson

Az sem újdonság, hogy meghaladott eszközöket vetnek be a felek, ha nagy a szükség: a második világháborúban a Blücher nevű német cirkálót például évtizedekkel korábbi, bár azért korántsem elöltöltős ágyúkkal lassította le a norvég Oscarsborg erőd, hogy aztán az első világháború előttről, a századforduló környékéről származó torpedókkal vigyék be a kegyelemdöfést. Külön érdekesség, hogy a vetőcsövekkel igazából inkább tippelgetni lehetett, mint célozni, de a sebességét és fordulékonyságát addigra jórészt elvesztő, amúgy is lángokban álló Blücher eltalálásához nem is kellett több.

Rovatok