Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyesek a hamisított Apple-töltők

2016. december 2., péntek 17:46

A brit termékellenőrzési szervezet, a Trading Standards 400 hamisított, az Apple termékeihez készített töltőt vizsgált meg. A felülvizsgálaton az eszközök 99 százaléka megbukott: csupán hármat találtak, amiket elég jól szigeteltek ahhoz, hogy megvédjenek az áramütéstől.

A felülvizsgálatra azután került sor, hogy az Apple panasszal élt az Amazont elárasztó hamisított töltők miatt. A cég nyilvánosságra hozta, hogy októberben peres ügyük volt, mert egy külsős gyártó az eredetire megszólalásig emlékeztető töltőket gyártott, és ezzel veszélybe sodorta a vásárlókat.

A Trading Standards tesztjeit egy termékbiztonsági specialista cég, az UL végezte. A teszthez nyolc különböző országból vásároltak utángyártott töltőket – többek között Kínából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából –, majd nagy feszültséget vezettek beléjük, hogy megnézzék, mennyire biztonságos a szigetelésük. Az eredmény lehangoló volt: az eszközöknek csupán 1 százaléka felelt meg a minőségbiztosítási előírásoknak.

Leon Livermore, a Trading Standards vezérigazgatója arra biztatta a vásárlókat, hogy vásároljanak eredeti termékeket megbízható forrásokból. Mint elmondta, lehet, hogy ezek valamivel többe kerülnek, de egy használt vagy hamisított termék ennél sokkal drágább lehet: akár az otthonunk, az életünk, vagy egy közeli hozzátartozónk élete is rámehet.

A hamisított terméket arról lehet felismerni, hogy túl lazán vagy túl szorosan lehet őket bedugni a konnektorba; hiányzik róluk a márkajelzés vagy a CE jelölés; illetve nem adnak hozzá részletes használati útmutatót, ami részletezné a kockázatokat és a rendeltetésszerű használat menetét. (A hamisított kínai termékeknél néha egész ügyesen hamisítják a CE jelölést; erre is érdemes odafigyelni.)

Rovatok