Index Vakbarát Hírportál

Nézze, mennyit öregedett a Föld egy emberöltő alatt

2016. december 5., hétfő 15:43

Lenyűgöző látvány: több mint ötmillió darab, összesen hárombilliárd pixelnyi műholdfotó összefűzésével 33 évnyi változást mutat be a Google Earth pár napja frissített timelapse motorja.

Három évvel ezelőtt mutatta be a Google a Google Earth Timelapse interaktív Föld-videót, ami bolygónk örökké változó felszínét mutatja meg ki-be zoomolható módon. Pár nappal ezelőtt frissítették a webes eszközt: hozzáadták a 2013 óta eltelt évek képanyagát (azaz több petabájtnyi műholdas adatot), de vásároltak eleddig hiányzó régebbi műholdfelvételeket is. Frissítették a meglévő fotókat is, hogy élesebb, jobb minőségű képeket tudjon a térképalkalmazás bemutatni: javítottak színhelyességen, illetve eltávolították a zavaró képhibák zömét, így például a felhőket is, derül ki Chris Herwig programmenedzser blogposztjából.

A Google Earth Timelapse most 1984-től 2016-ig 33 évnyi földfelszínváltozást mutat be, ehhez több mint ötmillió darab, összesen hárombilliárd pixelnyi (3 000 000 000 000 000) műholdképet felhasználva jutottak a Google mérnökei. Az eredmény zoomolható, ugyanúgy lehet városokra, helyszínekre keresni benne, mint ahogy azt a Google Earth-ben megszokhattuk. A fotókat több műhold készítette: a NASA Landsat és MODIS programjától, az ESA Copernicus Sentinel programjától is kaptak képeket a készítők.

A készítők összefűzték a kapott műholdképeket, minden évből 33 darab egyenként 3,95 terapixeles fotót készítve. Ezekből a hatalmas képekből aztán 25 millió egymást átfedő videószekvenciát vágtak, amiket feltöltve az alkalmazásba kapták a fantasztikus, mozgóképes, időben és térben nézhető és kereshető timelapse térképet. 193 igen látványos 11-12 másodperces videórészletet fel is töltöttek YouTube-ra:

A térképen jól követhetők a nagyvárosok urbanizációs folyamatai, a mezőgazdasági folyamatok, illetve a klímaváltozás hatásai is: 

Rovatok