Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges intelligenciával nyomul az Uber

2016. december 5., hétfő 21:04 | hét éve frissítve

Az Uber megszerzett magának egy New York-i mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó Geometric Intelligence nevű startupot, amitől azt remélik, hogy felgyorsítja az önjáró autók készítésének folyamatát, írja a BBC. Az önjáró autó egyébként nem újdonság az Ubernél, a Volvóval társulva már tesztelik is a saját autóikat Pittsburghben és San Franciscóban. 

A MI elsősorban a vállalat eredményességén hivatott javítani. Ez rövidtávon azt jelenti, hogy az Uber különböző adatok segítségével (mint például az időjárás) szeretné minél hatékonyabban megjósolni, hol és mikor van szükség az autóikra, a hosszú távon cél pedig maga az önjáró autó.

Ez utóbbi persze azt jelentené, hogy több százezer uberes sofőr válna munkanélkülivé. A Geometric Intelligence társalapítója, Gary Marcus szerint azonban ezzel nincs semmi probléma, hisz egy új technológia megjelenése nemcsak megszüntet munkahelyeket, hanem teremt is. Az önjáró autókkal pedig sokkal biztonságosabbak lennének az utak. 

Nem a mélytanulás a legjobb megközelítés

A startupot eddig a New York Egyetem finanszírozta, azonban ők a mélytanulásos módszert preferálták, ami Gary Marcus szerint nem a legjobb elképzelés. A mélytanulás annyit jelent, hogy a különböző típusú adatokat külön rétegekben dolgozza fel az algoritmus, amelyek egymásra épülnek és egymással átfedésben állnak  (pl. gerinces->emlős->macska). Így a rendszer hatékonyabban képes megtanulni, hogy milyen képelem hogy néz ki, és később ezeket már magától is felismerni.

Ebbe a területbe rengeteg pénzt öl többek között a Google és a Facebbok is. Geometric Intelligence azonban olyan megközelítésen fog dolgozni, amivel a rendszer szabályokra tanítható meg anélkül, hogy információkat kellene előzőleg betáplálni.

Rovatok