Index Vakbarát Hírportál

Nincs pénztár az Amazon jövőboltjában

2016. december 6., kedd 09:02

Csak besétálunk a boltba, levesszük a polcról, amire épp szükségünk van, és távozunk – nagyjából ennyire egyszerűsítené le az Amazon a mindennapi bevásárlást egy új, egyelőre bevezetés alatt álló, de 2017 elején éles üzemre váltó üzletében.

A módszer használatához a vásárló csak leolvastatja a telefonját a bejáratnál, a bolt szenzorai innentől folyamatosan figyelik, hogy mit vesz le úgy a polcokról, hogy nem teszi vissza. A kijáratnál nem kell megállni, nem kell pénztárt használni, egyszerűen csak ki kell sétálni – az Amazon Go rendszere pár perc múlva kiszámlázza a vásárlást és levonja a végösszeget a felhasználó amazonos számlájáról.

Az első, próbaüzemet intéző bolt nem túl nagy, 170 négyzetméteres mindössze, és egyelőre csak a béta programban részt vevő Amazon-alkalmazottak használhatják. Amúgy ha belegondolunk, hogy nem foglal helyet a pénztár és nincs sorban állás, rögtön nem is tűnik olyan kicsinek ez a terület. A boltban főleg inkább ételek és hasonló fogyasztási cikkek vannak a polcokon, tehát tévét még nem tudunk így venni, de ha a bevezetés jól sikerül, az Amazon valószínűleg kibővíti majd a lehetőségeket, mikor új, az elsőhöz hasonló üzleteket nyitnak máshol.

Az Amazon a promóvideóban azt mondja, hogy négy éve kezdett el dolgozni egy sorban állás és fizetés nélküli bolton, és az eljárás leginkább az önvezető autók szenzoraira emlékeztető megoldásokra alapszik.

Egyelőre csak egy ilyen bolt van, Seattle-ben, ha valaki meg szeretné nézni magának, akkor a pontos címet, illetve minden más, fontos információt is megtalál a bolttal kapcsolatos gyakori kérdések között.

Rovatok