Index Vakbarát Hírportál

Digitális ujjlenyomat alapján tilt majd a Facebook és a Google

2016. december 6., kedd 11:04

Közös közleményben jelentette be a Facebook, a Google, a Microsoft és a Twitter, hogy a jövőben különleges megoldással próbálják megakadályozni, hogy a közösségi rendszereikben a terroristák által használt propagandaanyagok terjedhessenek.

Az eljárás pontos leírását nem tették közzé, de a lényeg az, hogy közös adatbázist építenek, melybe minden olyan kérdéses tartalom bekerül, mely az egyik oldalon már felkeltette az adminisztrátorok figyelmét. Az anyagokba, így például képekbe és videókba egy digitális aláírás kerül, mely segíti, hogy más rendszerek ezt felismerve már eleve kiszűrhessék a terroristák anyagát, és az legalább a többi közösségi oldalon ne futhasson be óriási karriert.

Az adatbázisba nem maga a kép vagy a videó kerül majd be, hanem annak egy olyan egyértelmű azonosítója, mely nem tartalmaz személyes adatot a közzétevőről vagy a megosztókról, csak és kizárólag a tartalom azonosítását teszi lehetővé. Az azonosítás ugyanakkor nem jelent automatikus törlést is: A cégek mind saját maguk határozhatják meg, mi az, ami még belefér, és mi az, amit már jelölni fognak.

A rendszer alapját adó adatbázis elméletileg 2017 elején állhat össze, a várakozások szerint további nagy IT-cégek csatlakoznak majd a kezdeményezéshez. A Youtube-on és a Facebookon már van működő rendszer a vallási szélsőségesek propagandaanyagainak kiszűrésére, a Twitter 235 ezer szélsőséges tanokat hirdető profilt tiltott le, de ez az első széles körben elinduló együttműködés.

A lépés nem jöhetett elég korán: a 2015-ös párizsi terrortámadás egyik túlélője beperelte a Facebookot, a Google-t és a Twittert azért, mert szerinte a cégek segítették az Iszlám Államot azzal, hogy nem figyeltek eléggé arra, milyen információk áramlanak a rendszereikben.

Rovatok