Index Vakbarát Hírportál

Az Arab Emírségekben lehet először vákuumcsövekben utazni?

2016. december 12., hétfő 22:04 | aznap frissítve

Az Egyesült Arab Emírségek már a második olyan megállapodást kötötte  a HyperloopTT nevű amerikai céggel, amely a  hyperloop-összeköttetés megvalósíthatóságának tanulmányozásáról szól.  Az abu-dzabi kommunális és közlekedési vállalat (DMAT) a vasút, a közút, a hajó és a repülőgép után az ötödik közlekedési ágnak tartott, még kifejlesztés alatt álló futurisztikus szállítóeszköz kiépítését tervezi  El-Ajnba.

A mágneses vákuumcsövekben szédítő sebességgel száguldó óriáskapszulák 8-12 perc alatt juttatnák el az utasokat az emírségek fővárosából, Abu-Dzabiból az ománi határon fekvő El-Ajn városba. Ez az út jelenleg két óráig tart autóval.

Az emírségek egy másik városállama, Dubaj a múlt hónapban az amerikai cég egy vetélytársával, a szintén amerikai Hyperloop One-nal kötött megállapodást egy Dubaj és Abu-Dzabi közti kapszulás összeköttetés tanulmányozásáról.

Az Egyesült Arab Emírségek elhalasztotta saját vasúthálózat kiépítését, mivel szomszédjai halogatják azoknak a vasútvonalaknak a megépítését, amelyek egy hálózatot alkotva a térség hat országát kötnék össze. Egy helyi lap értesülése szerint Dubaj azt is tervezi, hogy hyperlooppal juttatja el a látogatókat a városból a 2020-as világkiállítás helyszínére, írja az MTI. 

Rovatok