Index Vakbarát Hírportál

Gyorsabb netet ad Kubának a Google

2016. december 13., kedd 10:32

Új megállapodást írt alá a Google és a kubai állami távközlési vállalat, a szerződés célja, hogy a kommunista országban felgyorsuljon a Google termékek (mint például a You Tube) internetes elérése, írja az USA Today. A szerződést Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója, és Mayra Arevich Marin, az Empresa de Telecomunicaciones de Cuba S.A. (ETECSA) elnöke írta alá hétfőn Havannában.

Az ETECSA megkerülhetetlen szereplő a történetben, a kubai állami cég birtokolja ugyanis az összes létező telefon- és internetszolgáltatást Kubában. A megállapodás értelmében a Google saját, Global Cache elnevezésű szolgáltatását beengedik a szigetre, ami azt jelenti, hogy a kaliforniai cég betelepítheti saját adattároló szervereit Kubába, jelentősen lecsökkentve így az azokon tárolt szélessávú tartalmak elérési idejét.

A fenti lépés azonban nem jelenti azt, hogy elérkezett a világhálós kánaán Kubába. A 11 milliós szigetország lakosainak csak töredéke fér hozzá valamilyen formában online tartalmakhoz: a Freedom House becslése szerint a 5 és 30 százalék közé esik az internetezni tudó kubaiak aránya, azaz Kuba a világ egyik legkorlátozottabb internethozzáférésével bíró államainak egyike. A szándékos kormányzati korlátozás 2008-ban enyhült, amikor Raúl Castro átvette gyengélkedő bátyjától a hatalmat, akkortól vásárolhattak egyáltalán mobiltelefont vagy számítógépet az amúgy sem túl tehetős kubaiak.

A netelérés azonban azóta sem lett könnyebb, az ETECSA csak az utóbbi időkben kezdett wifi hotspotokat kiépíteni a nagyobb városokban, és ezek használata sincs egyáltalán ingyen: óránként két dollárért lehet plázákban, vagy parkokban üldögélve internetezni (egy havi átlagkereset 25 dollár). Az otthoni és üzleti internet kiépítése is csak idén kezdődött meg, és a szolgáltatás havi díja több száz dollár, ami végképp elérhetetlen kategória a kubaiak többsége számára.

“A Google és az ETECSA közti megállapodás nem növeli ugyan az internetpenetrációt, de jó alapot teremthet a közeljövőben a szélesebb rétegek eléréséhez” - értékelte a hétfői eseményt Alana Tummino, az Amerika Társaság kubai munkacsoportjának vezetője, aki szerint azért is fontos lépés a hétfői, mert az USA és Kuba közti bizalmatlan viszont is segíthet javítani. “Remek, hogy az interneteléréssel rendelkező Kubaiak, a lakosság 3 százaléka gyorsabban kereshet és nézhet videókat a neten. De inkább arra kellene fókuszálni, hogy minden kubai kaphasson hozzáférést” - vélekedett Jose Azel, a Miami Egyetem Kuba-szakértője.

Rovatok