Index Vakbarát Hírportál

Padláson talált videókazetták adták vissza a hangját

2016. december 14., szerda 11:52

A BBC The Big Life Fix című műsorába készült ez a négyperces szívmelengető, kissé könnyfacsaró riport az 55 éves Grahamről, akit 2014-ben egy súlyos stroke ágyhoz szögezett, ráadásul meg is némított.

Az értelmi képességeiben amúgy nem korlátozott férfi sokáig egy tablet szövegmegjelenítője segítségével kommunikált családtagjaival, de az egyes szavak lassú és körülményes bepötyögése meglehetősen frusztrálttá tett mindenkit, felesége, Zoe pedig erősen szenvedett attól, hogy többé nem hallhatja férje hangját. A kialakult helyzetbe két fiatal szoftvertervező, Ruby és Ross hozott örömteli változást.

Grahamék házának padlásán ugyanis megtaláltak egy nagy doboz videokazettát, tele régi családi felvételekkel. A két fiatal néhány hónapnyi munkával átnézett mintegy ötven órányi anyagot, a szalagokon sokat szereplő Graham beszédét, szavait bedigitalizálták, és egy személyre szabott appot írtak hozzá. Graham most a régi hangján tud ismét szólni családtagjaihoz, amihez nem kell mást tennie, mint a tabletjén lenyomni az egyes szavakhoz, kifejezésekhez tartozó gombokat.

Rovatok