Index Vakbarát Hírportál

Meglepetés! Rengeteg gyanúsan olcsó telefon rejt vírust

2016. december 15., csütörtök 15:00

Rendkívül alávaló módon, az okostelefont alapszinten működtető firmware részeként telepítve terjesztenek egyes telefongyártók kártékony programokat. Ez azt jelenti, hogy a mezei felhasználó nem tudja eltávolítani a vadiúj telefonján lévő malware-t, mivel az a chipset memóriájába van égetve, mint az eredendő bűn.

Az “Android.DownLoader.473.origin” nevű programot eddig 26 olcsó és relatíve népszerű telefonon fedezték fel biztonsági szakemberek, derül ki a Doctor Web által közzétett listából. A program tökéletesen rejtve működik, és telepít mindenféle kétes eredetű appokat a telefon tulajdonosának tudtán kívül.

Mivel ezek a telefonok többnyire a MediaTek nevű cég chipsetjeivel üzemelnek, fennáll a gyanú, hogy a rosszindulatú programot a MediaTeknek kell megköszönni. Itt a fertőzött telefonok listája, ha ön ezek közül használ egyet, és jót akar magának, vesse kukába készülékét (vagy gyújtsa fel, filmezze le és küldje el nekünk a videót):

A szakértők azt javasolják, hogy lehetőség szerint mindenki tartózkodjon a gyanúsan olcsó, noname, jellemzően Kínából származó androidos telefonok vásárlásától.

Rovatok