Index Vakbarát Hírportál

600 millióra büntették az Apple-t, mert nem adott ebédszünetet

2016. december 16., péntek 18:59

2 millió dolláros, vagyis csaknem 600 millió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság az Apple alkalmazottainak, akiknek a cég nem biztosította a törvényben előírt ebédszünetet. A pert még 2011-ben indították a vállalat San Diego-i alkalmazottai, de a bírói döntés minden kaliforniai munkavállalóra vonatkozik, aki 2007 és 2012 között dolgozott az Apple-nél, és ilyen rútul bántak vele. Ez összesen 21 ezer embert jelent, mivel az államban van az Apple főhadiszállása is.

A kaliforniai törvények szerint, aki napi 5 óránál többet dolgozik, annak egyszeri 30 perces, és minden ledolgozott 4 óra után még egyszer 10 perces kajaszünetet kell adni. Ezt a pert indítók szerint nem adta meg nekik a cég, és ezt bíróság előtt bizonyítani is tudták, így jár a kártérítés mind a 21 ezrüknek. Ez fejenként 95 dollárt (kb 28 ezer forint) jelent, mínusz az ügyvédi költségek.

A per még az idén tovább folytatódik, mert még több vádpont van hátra, többek között azt sérelmezik az Apple-dolgozók, hogy nem mindig kapták meg időben a fizetésüket.

Rovatok