Index Vakbarát Hírportál

90 millióért árulták a hekkerek a Yahoo-tól ellopott adatbázist

2016. december 16., péntek 19:56

Egymilliárd felhasználó adatait lopták el a Yahoo-tól, még 2013-ban - robbant néhány napja a bombahír a neten, most pedig újabb részletekkel szolgáltak biztonságtechnikai szakértők az ügyről. Kiderült például, hogy mit tartalmazott a hekkerek által megszerzett adatbázis:

Mint kiderült, a csomagban 150 ezer amerikai kormányalkalmazott (ebbe beleértendők a hadsereg alkalmazottai is) adatai is szerepeltek. A hekkereket kelet-európainak sejtik.

A New York Times által megszólaltatott szakértők szerint a csomag 300 ezer dolláros (kb. 90 millió forint) áron került fel a sötét web feketepiacára, és legalább három vevőről is tudnak. Kettő közismert levélszemét-terjesztő, a harmadik online kémkedésben utazik. Ez azt jelenti, hogy egy-egy ember személyes adatai mindössze 0,09 fillérért kerültek az online bűnbandák kezébe, és a hekkerek csak ezen a három adásvételen közel 270 millió forintot kaszáltak. Az adatbázis jelenleg is elérhető a feketepiacon, de mivel a Yahoo azóta minden érintettnek lecserélte a jelszavát, az értéke jelentősen csökkent: az ár most 20 ezer dollár (kb. 6 millió forint).

A Yahoo egyébként éppen egy felvásárlási folyamat kellős közepén van, az amerikai telekom-óriás Verizon vásárolja fel a céget 4,8 milliárd dollárért. Hogy a mostani eset mennyiben fog keresztbe tenni az üzletnek, egyelőre kérdéses, de amikor kora ősszel egy hasonló óriás-hekkelésre derült fény, a vevő 1 milliárd dollárral vett vissza az ajánlatából.

Rovatok