Index Vakbarát Hírportál

Óriási biznisz a zsaroló vírusok terjesztése

2016. december 16., péntek 21:00

A zsaroló vírust bekapott cégek több mint kétharmada inkább fizet a vírus gazdájának, mint hogy vállalja a vírus rombolásának helyrehozását - derült ki az IBM biztonságtechnikai csoportjának felméréséből. A zsaroló vírus a megtámadott gépek háttértárainak tartalmát brutálisan erős kódolással letitkosítja, és a visszaállításhoz szükséges kódot csak bizonyos összeg fejében adják meg.

A váltságdíjat bitcoinban kell fizetni, ami tökéletes anonimitást biztosít, így a zsarolókat a fizetéskor nem lehet elkapni. Persze az is megoldás, hogy valaki nem enged a zsarolásnak, eltávolítja a vírust a hálózatáról, és biztonsági mentésből visszaállítja az elveszett adatokat - de ez sok időbe és munkába kerül, és az így kiesett munkaidő általában sokkal súlyosabb veszteséget jelent a megtámadott cégnek, mint a váltságdíj összege. Ezért hát sokan inkább fizetnek - annak ellenére, hogy hatóságok és a szakértők ezt határozottan nem javasolják.

Az FBI felmérése szerint 2015-höz képest idén megnégyszereződött az ilyen támadások száma, összesen nagyjából egymilliárd dollárt fizettek ki a pórul járt cégek a zsarolóknak. A tipikus váltságdíj 20 és 40 ezer dollár (6-8 millió forint) között van, de a megzsarolt cégek ötöde ennél is többet fizetett a vírus gazdáinak. Előfordul, hogy a váltságdíj kifizetése után sem kapják vissza a megzsaroltak az adataikat - az áldozatok nagyjából egynegyedét így, duplán szívatják meg.

Rovatok