Index Vakbarát Hírportál

Törökország kinyírja az anonim internetezést

2016. december 24., szombat 14:15

A török hatóságok az utóbbi hetekben megnehezítették az internethez való anonim hozzáférést, blokkolva a virtuális magánhálózatokat (VPN) és a Tor nevű hálózatot, ami lehetővé tenné, hogy a használók anonim módon hozzá tudjanak férni a blokkolt weboldalakhoz - írja az MTI kiberbiztonsági szakértőkre és a dpa német hírügynökségre hivatkozva.

A török média már előzőleg beszámolt arról, hogy ilyen intézkedések várhatók. Ezeknek az előhírnöke volt a Twitter, a Facebook és a YouTube ideiglenes blokkolása több alkalommal, ami miatt Törökországban egyre többen kezdték használni a VPN-eket.

Az intézkedéseket feltehetőleg azért vezette be a kormány, mert az utóbbi időben sok olyan információ került fel a netre, amelyet el akar zárni a lakosságtól. Az Iszlám Állam például a minap feltett a világhálóra egy videót, amely azt mutatta, hogy két török katonát brutálisan meggyilkolnak. Emellett video- és fényképfelvételek váltak nyilvánossá az ankarai orosz nagykövet elleni merényletről, illetve jelentések láttak napvilágot arról, hogy a török légierő civilek tucatjait ölte meg Báb észak-szíriai városban. Ezeket a képeket, információkat és a civilek haláláról szóló jelentést a főbb török médiumok nem közvetítették.

Rovatok