Index Vakbarát Hírportál

Cégvezetők agyából írnak algoritmust

2016. december 27., kedd 14:52

A világ legnagyobb pénzügyi alapja, a 160 milliárd dollárnyi befektetést kezelő Bridgewater Associates alapkezelő automatizálni akarja az igazgatók munkáját, és ezt azzal kezdik, hogy megpróbálják algoritmizálni a cégalapító Ray Dalio vezetői szemléletét.

A Jövő Könyve és Alapelvi Operációs Rendszer neveken ismert projektben a dolgozóit folyamatosan nagy nyomás alatt tartó vállalat működését próbálják gépesíteni, hogy Dalio nélkül is tovább tudjon működni.

A Bridgewaternek van egy 123 oldalas nyilvános kiáltványa, amelyet minden alkalmazottnak ismernie és pontosan alkalmaznia kell.

A Wall Street Journal által részletesen bemutatott rendszer fogadna számos bejövő információt, és ezek alapján osztana ki feladatokat a dolgozóknak. Ez olyan részletességgel működne, hogy az algoritmusok még azt is megmondanák a dolgozóknak, hogy lebonyolítsanak-e egy bizonyos telefonhívást. A szoftver tenne javaslatokat az elbocsátásokra és az előléptetésekre is.

A rendszer fejlesztését David Ferrucci felügyeli, aki korábban az IBM Watson létrehozásában vállalt kulcsfontosságú szerepet.

Dalio az emberi lényeket és magát a világot is csak egyfajta összetett gépként fogja fel, és ebben az érzelmeket csak hátráltató tényezőnek tartja.

Cége szélsőségesen nyílt, minden megbeszélésről hangfelvétel készül, rendszeresen próbára teszik a dolgozók gyengeségeit, és nagyon részletes adatgyűjtéssel értékelik az emberek teljesítményét.

A Bridgewater dolgozóinak az egyötöde egy éven belül otthagyja a céget. Ennek fényében érthető, hogy a vállalatnak fontosak az algoritmusok: azok biztosan nem lépnek ki maguktól. 

Rovatok