Index Vakbarát Hírportál

Japán kézben van az iPhone jövője

2016. december 27., kedd 09:53

Ha az Apple jobb kijelzőket szeretne látni a következő mobiljain, akkor Japánban kell beszerző körútra indulnia. Az iPhone megérdemelne végre egy OLED kijelzőt, mert annak szebbek és élénkebbek a színei, nagyobb a fényereje és kontrasztja, ráadásul a rivális csúcskategóriás mobilok már rég ezzel vannak felszerelve.

Igenám, csakhogy az iPhone a világ legnépszerűbb okostelefonja, és bődületes mennyiségű alkatrészt kell leszállítani az Apple-nek, hiszen

évente 200 millió iPhone talál gazdára.

Az OLED kijelzők gyártása pedig egy közepes japán cég, a Canon Tokki kezében van. A kameráiról ismert Canon egyik részlegéről van szó, és nem a kijelzőket gyártja (az a Samsung, az LG és a Sharp feladata), hanem a kijelzőgyártó berendezéseket, és ezen a piacon szinte monopolhelyzetben vannak. Az ebben rejlő tudásukat több mint húsz év alatt tökéletesítették.

A szabadalmazott eljárásban valamiféle kamerának is szerepe van: elképesztő precizitású követőrendszerük segítségével érik el, hogy minden egyes kijelzőn a hibaarány egy vörösvérsejtnél kisebb méretű legyen.

A Canon Tokkinak azonban méretbeli problémái vannak. Évente csupán tíz darabot tudnak összerakni a gyártó berendezésekből, amelyek darabonként 85 millió dollárba kerülnek. Aki most szeretne venni egyet, az leghamarabb két év múlva jut hozzá a géphez.

Persze erős túlzás gépnek nevezni ezeket a gyártósorokat, amelyek egyedi igényekre szabva készülnek el, körülbelül 100 méter hosszúak, és különböző kamrákban helyezik fel az üveglapokra a fénykibocsátó pixeleket. 

Rovatok