Index Vakbarát Hírportál

7 GHz fölé húzták az Intel új processzorát

2016. december 28., szerda 14:52

Átlagos vevők még nem juthatnak hozzá az asztali gépekbe szánt Intel Core i7 processzorok legújabb típusához, a kimondottan túlpörgetésre jó sorozatba tartozó 7700K típusjelű modellhez, de néhány profi már tesztelhette a csipet. Ez a processzor eredetileg 4,2 GHz-en fut.

A Digital Trends szerint Allen Golibersuch volt az a szerencsés, aki 69-szeres órajelszorzóval, 2.00V Vcore feszültségen, egy Asrock Z170 OC Formula alaplapban elérte 7022.96 MHz-es órajelet. Ez a beállítás nem javasolt hétköznapi használatra, hiszen a rekordhoz ki kellett kapcsolni a csip néhány fontos funkcióját, köztük a Hyperthreadinget, és két processzormagot a négyből.

Ezen az órajelen 2,953 másodperc alatt lefutott a wPrime 32M nevű teszt, melyben 32 millió szám gyökét kell kiszámolni.Egy átlagos asztali gép 10 másodperc alatt végzi el ezt a feladatot.

Azért sem javasolt a processzor otthon túlhúzni ilyen mértékben, mert Golibersuch is csak folyékony nitrogénnel tudta megoldani a csip hűtését, és ezzel az anyaggal óvatosan kell bánni.

Rovatok