Index Vakbarát Hírportál

Gyilkossági ügyeket oldhatnak meg a hangvezérelt asszisztensek

2016. december 28., szerda 11:26

Az elmúlt évek egyik fontos technológiai trendje a hangvezérelt asszisztensek megjelenése és elterjedése, és ennek a bűnügyi nyomozók is nagyon örülhetnek. Ezeknek az eszközöknek a működéséhez ugyanis nélkülözhetetlen a folyamatos hallgatózás, hiszen másképp nem tudnának időben válaszolni a felhasználó kérdéseire. Az ilyenkor rögzített adatok akár döntő bizonyítékul is szolgálhatnak egy-egy ügyben.

Az első ismert eset, amikor hangvezérelt asszisztenst is megpróbáltak felhasználni a nyomozók, az arkansasi Bantonville-ben történt. A rendőrség a férfi Amazon Echoja által begyűjtött adatokat akarta megszerezni a szolgáltatótól, hogy felgöngyölíthesse az ügyet.

A gyilkossági ügy gyanúsítottja James Andrew Bates, akinek a jacuzzijában 2015 novemberében megkötözve és elmerülve találták meg Victor Collins holttestét. Az elhunyt férfi Bates vendége volt, két másik haver, Owen McDonald és Sean Henry társaságában. Iszogattak és meccset néztek, és Bates azt állítja, hogy éjjel 1 körül elment aludni, otthagyta a társait a medencénél. Azt állítja, hogy amikor órákkal később felkelt, akkor vette észre Collins holttestét.

A rendőrség tudja, hogy Bates egész este egy nőnek üzengetett, többször felhívta az apját és más barátait, meg egy éttermet. Egyik hívást sem fogadták, és Bates szerint csak a zsebe tárcsázott. Éppen ezért irányult a nyomozók figyelme az internetes eszközökre, és nyilván nem az online elérhető termosztát volt a legizgalmasabb, hanem az Amazon Echo.

Az Amazon nem volt hajnaldó információkat kiadni az ügyfeléről, de a rendőrség lefoglalta a digitális eszközt, amely hét beépített mikrofonnal figyeli a gazdája parancsait. Bár az utasításokat csak egy előre beállított kulcsszó bemondása után hajtja végre, az Echo folyamatosan figyel, és a kulcsszó kimondása előtti másodperc hanganyagát is elmenti a felhőbe.

A nyomozók az okos vízórában is találtak érdekes adatokat. Ebből kiderült, hogy Bates otthonában a gyilkosság éjjelén 1 és 3 óra között 530 liternyi víz fogyott.

Rovatok