Index Vakbarát Hírportál

Elkészült Wolverine öngyógyuló izomzata

2016. december 29., csütörtök 16:37 | aznap frissítve

A szuperhősös X-men fimekben szereplő Wolverine azonnal begyógyuló bőre inspirálta a kaliforniai tudósokat, hogy létrehozzanak egy öngyógyuló anyagot, amelyből robotokat építhetnek.

A puha, gumiszerű és áttetsző anyag nagyon jól nyúlik, és elektromos áram hatására úgy működik, mint egy mesterséges izom. Szinte azonnal elkezd begyógyulni, miután megvágják, és a teljes folyamat végbemegy 24 óra alatt. A gyógyulás után öt perccel már az eredeti hosszának a kétszeresére kinyújtható. Ez persze jócskán elmarad az eredeti képességeitől, hiszen az anyag akár az ötvenszeresére is ki tud nyúlni.

Mások is létrehoztak már ehhez hasonló áttetsző és nyúlékony anyagot, amely az ionok áramlásával vezeti az elektromos áramot, de most először tudták megvalósítani az öngyógyítást. Chao Wang, a Advanced Materials tudományos lapban közölt tanulmány szerzője és munkatársai ion-dipólus kölcsönhatással tudták megoldani, hogy összekapcsolódjanak a molekulák, és megmaradjon minden előnyös tulajdonsága az anyagnak.

A létrehozott mesterséges izmok elektromos jelre reagálnak, akárcsak az emberi izmok, amelyek az agyból kapnak jeleket. Az öngyógyuláshoz azonban semmilyen külső behatásra nincs szükség, az magától elindul.

Az új szuperanyag lehetővé teszik, hogy a mechanikusan meghibásodó robotok maguktól megjavuljanak, de emellett még számos alkalmazási lehetőség van. Fel tudják használni elektromos autókban, megnövelhetik vele a lítiumion aksik élettartamát, illetve javíthatják az orvosi bioszenzorok minőségét.

Rovatok