Index Vakbarát Hírportál

Sík optikai lencséktől lesznek olcsóbbak a kamerák

2016. december 29., csütörtök 13:46

Olcsóbb és könnyebb kamerák kerülhetnek a mobilokba és az orvostechnikai eszközökbe, mert a Caltech és a Samsung Electronics mérnökei kifejlesztettek egy sík optikai lencsét. A tömegesen gyártása egyszerű, és a képszenzorokkal is egybeépíthető, azaz jelentősen csökkenhet a kameramodulok mérete.

A klasszikus lencsék üvegből vagy műanyagból készülnek, és az ívelt formájuk módosítja az áthaladó fény útját. 

Az új lencse azonban nem egészen így épül fel. Két egymásra rakott metafelületből áll, és a felületüket több tízmillió különböző méretű – 600 nanométer magas és pár száz nanométer átmérőjű – szilíciumhengerrel borítják be. A kisebb átmérőjű hengereken gyorsabban áthalad a fény, mint a nagyobbakon, tehát a méret szabályozásával ugyanolyan hatást lehet elérni, mint a hagyományos, homorú és domború lencsékkel.

Az első kísérletekben a metafelületekből álló lencsékkel készült képek a széleiknél homályosak voltak, A kutatók azonban rájöttek, hogy két ilyen felületet átellenesen egymásra helyezve, hogy a nanohengerek kifelé álljanak, kiküszöbölhetők a hibák. Létre tudtak hozni egy 70 fokos látószögű lencsét, amely mikroszkópokban és kamerákban felhasználható. 

A metafelületek gyártása ugyanúgy történik, mint ahogyan a számítógépes csipeket állítják elő, ráadásul egybeépíthetők a kamerák CMOS szenzoraival.

Rovatok