Index Vakbarát Hírportál

A Polaroid ismét feltalálta a polaroid gépet

2016. január 8., péntek 17:16

A Polaroid legismertebb fényképezőgépe valószínűleg az SX–70 volt. Nem ez volt az első modell a cég kínálatában, ami instant előhívható képeket készített, de ez tette biztonságossá és használhatóvá az eljárást. Az SX–70-et 1972-től kezdték el árulni az Egyesült Államokban, és még úgy is villámgyorsan népszerűvé vált, hogy maga a gép 180 dollárba került, egy tízdarabos filmcsomagért pedig 6,90 dollárt kértek.

Valószínűleg a Polaroid is látja a súlyos nosztalgiafaktort a készülékben, ugyanis az idei CES-en már ki lehetett próbálni a korábban bejelentett Polaroid Snap kamerát. Nagyjából ugyanazt a trükköt tudja, mint az SX–70: instant, kézzelfogható képeket készít, a kornak megfelelő legmagasabb színvonalon. A fotókat nagyjából lehetetlen elrontani hibás beállításokkal, mivel csak egy gomb van rajta, és azt fotózhatjuk le, amit éppen látunk.

A Snapből épp úgy kicsúszik az elkészült fotó a kattintás után, mint a több évtizedes SX–70-ből, de a Snap viszont nem analóg gép, hanem digitális kamera. A kész fotókat memóriakártyán tárolhatjuk, és bluetooth-szal akár más platformokhoz is csatlakoztathatjuk a gépet, hogy kinyomtassuk az azon található képeket. A Snap a 10 megapixeles szenzorával 1080p felbontású videót is készíthet, amit maximum 32 gigabájtos SD kártyán tárolhatunk.

A Snapnek nincs belső nyomtatója, amibe tintapatron kéne. A szükséges festéket a Polaroid által gyártott, ZINK nevű fotópapír tartalmazza. A beállításoknál megadhatjuk, hogy kapjon-e a kép különleges filtereket, vagy az eredeti polaroidokra emlékeztető keretet. A promóciós videóban azt is megmutatják, hogy működik a platformon a fényképmegosztás: a kinyomatott képet egyszerűen csak oda kell nyújtatnunk egy ismerősünknek.

A Polaroid Snap már kapható a nagyobb webáruházakban, például az Amazonon. Itt 99 dollárt kérnek érte, de erre még felszámolnak 39,29 dollár vámot és postaköltséget. A 30 darabos Zink papír ugyanitt 14,99 dollárba kerül.

Rovatok