Index Vakbarát Hírportál

Kínai cég gyártja a világ első utasszállító drónját

2016. január 8., péntek 10:32

A kínai Ehang az idei CES-en mutatta be a világ első utasszállító drónját. Csak egy utast tud szállítani, de tabletről irányítható, és 60 mérföldes óránkénti sebességgel (96 km/h) repülhet.

A drónt Ehang 184-nek nevezik. A működése leginkább egy helikopterére hasonlít, de a több propelleres konstrukció miatt jobban emlékeztet a távirányítós drónokra. A kisebb drónokat is gyártó cég augusztusban szerzett 42 millió dollárnyi tőkét több kínai befektetőtől.

Az Ehang 184-et elektromos motor hajtja, a teherbírása nagyjából 100 kilogramm. 23 percen át repülhet; utána lemerülnek a motorok, de nagyjából két óra alatt újratölthető. A pilótafülkében egy személy és egy kisebb hátizsák fér el, de van benne légkondi és olvasólámpa is. Landolás után, ha összecsukta a propellereit, nagyjából annyi helyet foglal, mint egy parkoló autó.

Hsziao Shang, az Ehang társalapítója és pénzügyi igazgatója a CES-en azt mondta, a cég 200-300 ezer dollárért (57-87 millió forint) fogja kínálni az Ehang 184-et.

A drón már idén rendelhető lehet, de ők is tudják, hogy a termékük egy sajátos jogi szürkezónába sorolható, így nem lehet tudni, hogy pontosan mi lesz a további sorsa. A légügyi hatóságok világszerte dolgoznak a drónok  használatát szabályozó rendeleteken, és ez alól az Ehang 184 sem lesz kivétel. Viszont az ő helyzete annyival különlegesebb, hogy ilyen jármű mostanáig nem volt. 

A hatpropelleres gép a tervezők szerint teljesen biztonságos. Még ha valamelyik propeller el is romlik, az utolsóval is végre lehetne hajtani egy kényszerleszállást – igaz, durva spirálban kéne lefelé repülni vele. Derrick Xiong, a cég reklámigazgatója szerint a jármű már több mint százszor repült a kantoni erdők fölött, több alkalommal utasokkal is.

Rovatok