Index Vakbarát Hírportál

Indiába viheti az iPhone-gyártást az Apple

2017. január 2., hétfő 11:12

Több havi huzavona, és a kormánnyal való alkudozás után úgy tűnik, az Apple idén áprilisban elkezdi az iPhone-gyártás részleges áttelepítését Kínából Indiába. Első lépésként az iPhone-összeszereléssel foglalkozó tajvani Wistron nyit egy gyárat az indiai Szilícium-völgynek is nevezett Bangalore környékén. Utána jöhet a legnagyobb iPhone-gyártó, a Foxconn, ami már amúgy is terjeszkedik Indiában, és más megrendelőinek, például a Xiaominak és a OnePlusnak már ott gyárt készülékeket.

Eközben Donald Trump erősen lobbizik az összes technológiai cégnél, hogy a kampányígéretét teljesítve vigyék haza Amerikába az elmúlt években Kínába kivitt összeszerelési munkákat. Ez ugyan egy csomó munkahelyet teremtene az alacsonyan képzett, munkanélküliséggel hadakozó ameriakiaknak, a termékek árát az egekbe emelné. Ráadásul az alapproblémát is csak addig oldaná meg, míg a robotok át nem veszik az összes ilyen munkát.

A Kínából Indiába költözés nem is feltétlenül azért lenne érdeke az Apple-nek, mert az indiai bérek annyival alacsonyabbak lennének a kínaiaknál. A fő szempont inkább az indiai piac meghódítása. Az országban 1,3 milliárdan élnek, és most indul be igazán az okostelefon-forradalom, így a legfontosabb feltörekvő piacnak számít. Talán az utolsó olyan piacnak, ahol százmilliós tömegek várnak még arra, hogy okostelefon-felhasználóvá váljanak. India azonban brutális védővámokkal támogatja a hazai ipart, így egy iPhone például több mint 30%-kal kerül többe, mint Amerikában. Az indiai gyártással ez az akadály elhárulna, és az Apple jóval olcsóbban adhatná a telefonjait.

Rovatok