Index Vakbarát Hírportál

CES 2017: Óriástévékkel, robotokkal és autókkal indul az év

2017. január 4., szerda 09:03

Az újév mindig a CES-sel kezdődik, és mi már ott vagyunk Las Vegasban, hogy tudósítsunk 2017 technológiai újdonságairól. A rendezvény szép évfordulót ünnepel, idén ötvenéves a CES. Az 1967-ben megrendezett első kütyüshow még jóval kisebb volt, csupán 117 kiállító mutatta be a fejlesztéseit, többnyire tranzisztoros rádiókat és katódsugáras tévéket, mindössze 17 ezer látogatónak.

A Panasonic már akkor is ott volt, és ma is ott van a CES-en.

Elég kevés cég mondhatja el magáról, hogy fél évszázaddal ezelőtt is elég nagy volt ahhoz, hogy egy nemzetközi kiállításon szerepeljen, és azóta se húzta le a rolót. Közben persze az elektronikai ipar is akkorára nőtt, hogy ma már több ezer cégnek van standja, és minden egyes évben körülbelül 150 ezer iparági szakértő, üzletember és újságíró költözik át január elején a fény városába, hogy lássa a friss termékeket.

Azt pedig mondani se kell, hogy a hatvanas évekbeli scifikben szereplő eszközök szinte mind kézbe foghatók, sőt, a legtöbbet bárki megvásárolhatja.

A fülünk a régi 

A rádió korszaka jó ideje lecsengett, a tévé a háttérbe szorította a hangeszközöket, de ezért még bőven vannak újítások ezen a fronton. A zajszűrős fülhallgatók piacán például az számít újnak, hogy néhány füles képes még több zajt juttatni a fülünkbe. Meglepő fordulat? Pedig a városban közlekedve, közterületen sportolva elég fontos, hogy hamarabb észleljük a teherautó hangját, mint a lökhárítójának a keménységét.

Ennek a technológiának a fejlődését az is elősegíti, hogy az Apple levette a jackdugót az iPhone 7-ről. A megmaradt Lightning port ugyanis nemcsak árammal látja el a fülest, hogy az akkutól megszabadulva könnyebbek, kényelmesebbek lehessenek a füldugók, hanem lehetővé teszi azt is, hogy appon át vezéreljük az elektronikát, és ezáltal finomhangolni tudjuk többek közt a zajszűrést is.

Ezzel kapcsolatban arra vagyunk nagyon kíváncsiak, hogy a gyártók más platformokra is készítenek-e okosfüleseket. Elvileg az usb type-c is támogatja a fülhallgatókat, és ha igaz a pletyka, hogy a Samsung is dobja a Galaxy S8-ról a jackdugót, akkor időben piacra kell dobni a kompatibilis füleseket.

A hangeszközök okosodását hozhatja el a hangvezérelt asszisztensek népszerűsége is. A Google és az Amazon otthoni vezérlőeszközei mikrofonokkal felszerelkezve várják a tulajdonos utasításait, kérdéseit, és akár zenéket is lejátszanak - ez utóbbiban viszont elég bénák, rossz az eszközök hangminősége. Arra számítunk, hogy a Google Home és az Amazon Echo eszközökben megismert technológia profibb audiotermékekben is megjelenik, és ezek mellett a Spotify és más zenestreamelő szolgáltatások is.

Szerves része az életünknek

Bár a tévékben is biztosan lesznek ilyen asszisztensek, mindenkit az érdekel jobban, hogy melyik panelnek szebb a képe. Idén már minden a 4K-ról fog szólni, csak a legolcsóbb készülékekben lesznek full hd panelek, és mindenki azt fogja hirdetni, hogy a tévéje lejátssza a vadiúj HDR (magas dinamikatartományú) tartalmakat. Sajnos a HDR nem mindegyik tévén jelent jobb képminőséget, és ez csak a teszteken derül ki.

Az még a nagy kérdés, hogy vajon mekkora lesz a felhajtás a 8K körül, hiszen ezt is már vagy fél évtizede elkezdték demózni. Mi arra tippelünk, hogy a 8K éveken át mellékszál marad, és a felbontás növelése helyett a képminőséget javítják.

Az OLED lesz a sztár.

Aki látott már ilyen tévét, az tudja, hogy képminőségben ez a bajnok, csak hát az ára is csúcskategóriás. 2017-ben biztosan lesz valami árcsökkenés, de nem valószínű, hogy erről a CES-en fognak sokat beszélni. A kütyüshow inkább a csúcstermékek, új koncepciók és prototípusok furcsa kavalkádja.

Soha nem lehet tudni, hogy amit a CES-en bemutatnak, az végül tényleg úgy lesz-e.

Az itt demózott prototípusok a megjelenés idejére teljesen átalakulhatnak, kinézetben és tudásban egyaránt, és ez alól talán csak a csúcskategóriás, pár millió forintos berendezések képeznek kivételt. Vajon a méltán elfeledett 3D és az alig egy-két modellen megjelent görbe kijelzők után milyen bazári látványosságot találnak ki? Tényleg piacra dobja az LG a szupervékony, falról lehámozható hajlékony tévétjét? Hamarosan ez is kiderül.   

A kijelzőkhöz soroljuk a VR-sisakokat is, hiszen az Oculus és a HTC célja az, hogy ne egy böszme nagy tévé előtt üljenek a gémerek, hanem a virtuális valóságban merüljenek el. Bár a VR-ben bőven vannak megoldandó problémák (vezeték nélküli csatlakozás, nagyobb látószög és felbontás), azt pletykálják, hogy a HTC nem itt mutatja be a Vive 2-t, és nagyon esélyes, hogy az Oculus Rift következő verziója is a gyártó saját rendezvényén debütál majd.

A virtuális valóság témájában nagyobb előrelépésre számítunk a tartalomgyártásban, több cég is bemutatja a 360 fokos kameráját. Az Insta360 új kamerája például már 8K felbontású képeket rögzít, aminek azért van értelme, mert jó sok pixel kell ahhoz, hogy kitöltsünk egy gömbpanorámát. Más kérdés, hogy már a 4K felvételek vágásához is brutálisan erős számítógép kell.

Végre lesznek hasznos robotok

Mindenre vevők vagyunk, ami egy kicsit is hasonlít a Csillagok háborújában látható BB8-re, de őszintén szólva, ennél hasznosabb robotokat szeretnénk látni. Ebben az áttörést megint csak a hangvezérelt asszisztensek hozhatják el, ennél jobb vezérlést el sem tudunk képzelni egy robothoz.

Az már kiderült, hogy a Samsung piacra dob egy hangvezérelhető porszívót, de ennél azért többre számítunk. A mesterséges intelligenciával felturbózott elektromos fogkefe talán már túlzás lenne, de az idősek és a mozgáskorlátozottak biztosan örülnének annak, ha minden háztartási gépet irányítani tudnának kimondott parancsokkal, bonyolult menürendszerek és nehezen elérhető gombok nélkül.

Robotsofőrből sem lesz hiány, idén kilenc nagy autógyártó és több mint száz autóipari vállalat lesz jelen a kiállításon. Izgatottan várjuk a Faraday Future bemutatóját, hiszen a kínai pénzből az USA-ban elinduló cég a Teslát szeretné megszorongatni az elektromos autók piacán. Most először lesz itt a Fiat-Chrysler, állítólag szintén egy elektromos koncepcióautóval, amely a Google-lel közös Waymo projektre épül.

Bemutatkozik az új Ford Fusion hibrid is, az amerikai gyártó teljesen önjáró autóinak új verziója, amelyek most még csak az autonóm sofőrök fejlesztéseit segítik.

De látunk majd kisebb, hamarabb bevezethető újításokat is, például biometrikus védelemmel ellátott fedélzeti rendszereket, amelyek csak az arcunk vagy az ujjlenyomatunk felismerése után hajlandók elindítani az autót.

Rovatok