Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen vastag kártya lehet az okosotthon lelke

2017. január 6., péntek 09:22

Mindegyik szuperdrága okoseszköz megvásárlása ellen ugyanazt az érvet tudjuk felhozni, és ez nagyon is megfontolandó dolog: az okosított tévék, mosógépek és hűtők egy éven belül teljesen elavulnak, de három-öt évvel a vásárlás után már látványosan butának tűnnek az aktuális kínálathoz képest. Az Intel azonban bemutatta a CES-en a gyors elavulás egyik ellenszerét, és Compute Card néven pár hónapon belül piacra is dobja.

A Compute Card nagyjából olyan, mint egy szépen becsomagolt Raspberry Pi miniszámítógép, fém tokba helyezve, és azzal az igen lényeges különbséggel, hogy ebben komolyabb teljesítményű alkatrészek vannak. Alaplap, memória, tárhely, wifi, és a processzor akár a legfrissebb Kaby Lake sorozat tagja is lehet.

De a hardvernél sokkal fontosabb az a tény, hogy a Compute Card úgymond szabványt próbál teremteni az okoseszközök piacán. Minden jövőbeli változatán eszközön pontosan ugyanez a port lesz (olyasmi, mint egy PCI Express), és mindegyiknek pontosan 5 milliméter vastagnak kell lennie. Ezzel garantálható, hogy az újabb Compute Card passzolni fog a régi helyére.

Ennek a megközelítésnek hála nem kell majd kikukázni a Compute Cardra épülő háztartási gépek fő alkatrészeit, például egy tévé kiváló minőségű megjelenítő panelét, vagy a hűtők jól szigetelt ládáját, mert elég lesz csak a számítógépes modult lecserélni egy újabbra. Vagy legalábbis ezt ígéri az Intel. 

Mivel erős csipek kerülnek a Compute Cardba, ezzel akár számítógépek új generációja is megjelenhet. Elég lesz a kártyát magunkkal cipelni, ha a munkát haza akarjuk vinni, és csak ezt kell a saját dokkolónkba behelyezni. Láttunk már hasonló ötletet, amikor egy ugyanilyen kompakt dobozba építették bele a számítógép összes fontos alkatrészét, de ezek a megoldások sohasem terjedtek el.

Talán éppen azért, mert hiányzott a jövőálló csatlakozó és a szabványosított méret. És persze az sem utolsó szempont, hogy a jó iparági kapcsolattal rendelkező Intel elég komoly támogatókat szerzett, a HP, a Dell, a Lenovo és a Sharp mellett a Foxconn is beállt a projekt mögé, márpedig az utóbbi kínai cég gyártja le a piacra kerülő számítógépek elég nagy részét. Ennek fényében nem lennénk meglepve, ha idén kisebb forradalmat generálna a számítástechnikában a Compute Card, és pár év múlva már erre épülne minden pc, és persze okos háztartási gépek is. 

Rovatok