Index Vakbarát Hírportál

Rendelj nekem babaházat, mondta a műsorvezető, és elszabadult a pokol

2017. január 8., vasárnap 15:33

Egy San Diegó-i tévétársaság műsort készített egy kislányról, aki véletlenül megrendelt egy babaházat az interneten. A kislány az Amazon Echo segítségével adta le a rendelést. A hangfelismerő mesterséges intelligenciának nem kell bonyolult hitelkártyaszámokat megadni: ha azt korábban valaki megtette, elég elmormolni, hogy mire vágyunk, és a futár a küszöbünkig hozza a csomagot.

Most is ez történt. A CW-6 műsora szerint a hatéves kislány az Echóval beszélgetve azt találta mondani (ahogy azt a szüleik amazonos profiljánál ellenőrizték):

Játszol velem babaházasdit? Veszel nekem babaházat?

Erre mi történt? Mint a mesében: egyszer csak megjelent a küszöbön egy 160 dolláros Sparkle Mansion babaház, két kiló finom keksz társaságában. Eltalálták, nem a Télapó hozta. Hanem Alexa, aki digitális asszisztensként nagyjából ugyanazt csinálja az Amazonnál, mint Siri az Apple-nél, vagy Cortana a Microsoftnál.

Eddig semmi különös – de az őrület rövidesen tovább terjedt. Az adásban a CW-6 hírolvasója ugyanis megjegyezte:

Imádom a kislányt, ahogy azt mondta: Alexa rendelt nekem egy babaházat!

Nyilván nem szándékosan csinálta, de ennyi elég is volt hozzá, hogy San Diego-szerte az összes Amazon Echo öntudatára ébredjen a fenti mondattól, és automatikusan babaház-rendeléseket indítson az Amazon felé. A tévéadás ugyanis beindította Alexa nyálelválasztását, és automatikusan vásárlási felhívásnak vette a hírolvasó szövegét. A nézők panaszáradata természetesen elborította a tévétársaságot.

Lábjegyzet: a hangvezérléses vásárlás az Amazon Echóban leállítható, de ezek után nehéz elhinni, hogy nem szándékosan van alapból bekapcsolva.

Rovatok