Index Vakbarát Hírportál

Világuralomra tör a Fitbit az okosóráival

2017. január 11., szerda 11:32

A Fitbit sok Pebble-rajongónak okozott szomorú pillanatokat tavaly decemberben, amikor bejelentették a cég felvásárlását. Akkor még nem lehetett tudni, pontosan milyen terveik vannak, de egy mostani újabb felvásárlással már egyértelműbb a helyzet.

Az aktivitásmérők vezető gyártója ezúttal a román Vectort vette meg. Ez az a cég, amely két luxusórát is piacra dobott, saját operációs rendszerrel, e-tintás kijelzővel, harminc napig kitartó akkumulátorral. Ami még érdekesebb, hogy a cég igazgatóságában olyan nevek voltak, akik ismertek az óragyártók világában, a Citizen, Bulova és Times volt vezetőit sikerült egy helyre gyűjteni.

Ez már a második nagyobb felvásárlása a Fitbitnek, ráadásul mindkét cég (a Pebble és a Vector is) e-inkes órákat gyártott, ellentétben a piacon uralkodó jelenlegi trenddel, a nagyobb energiaigényű lcd-kijelzős órákkal. Az egymillió dolláros kérdés tehát, hogy mihez kezd a Fitbit ezekkel a tehetségekkel, szakemberekkel.

Valószínűleg be akarnak lépni az okosóraüzletbe. Az aktivitást mérő karkötők piacán piacvezető cég egy másik, szomszédos területen is megvetné lábát. Próbálkozásai voltak tavaly is, de azok inkább átmenetet képviseltek a karkötő és az óra között.

De ha tényleg okosórákat akarnak gyártani, akkor a legfőbb versenytárs az Apple lesz. Az Apple egyelőre uralja a piacot, bár a 2015-ös hetven százalékról 2016 harmadik negyedévére 40 százalékra csökkent a piaci részesedésük. A Vector felvásárlásról szóló blogposztja is erre utal, arról írnak ebben, hogy új és izgalmas termékeken dolgoznak majd együtt.

Rovatok