Index Vakbarát Hírportál

Bárkiről bármilyen információ megszerezhető Kínában fillérekért

2017. január 12., csütörtök 21:22

Senki nem lepődik meg azon, hogy a Kínában élők minden lépését követik, a hatóságok pontosan tudják, hogy ki milyen éttermekbe jár, kivel találkozik, mikor és miért megy orvoshoz. A Nagy Testvérnek nem is kell figyelnie, az egész rendszert így alakították ki, hogy könnyű legyen mindenki megfigyelése a Kínai Nagy Tűzfalon belül. Egy teljes ágazat épül erre állami- és magáncégekkel. Ha pedig valaki összegyűjt ilyen adatokat, azokkal előbb-utóbb kezdeni is fog valamit.

Meglepő módon az egyik legnagyobb kínai újság robbantotta ki az ügyet. A Guangzhou Southern Metropolis Daily egyik újságírója egy ezzel foglalkozó cég szolgáltatásait igénybe véve azt tapasztalta, hogy egy nem is olyan magas összegért szinte bárkiről kideríthet bármit. Legyen az a kollégája, menyasszonya, ismerőse, ellensége. Csak a megfigyelni kívánt személy személyi száma kell hozzá és 700 jüan, vagyis nagyjából 31 ezer forint.

Amit cserébe kap, az az illető teljes élete, milyen hotelekben lakott, hogyan és hova utazott, hányszor hagyta el az országot, banki tranzakciók. És minden dokumentumokkal alátámasztva. Némi extra pénzért még azt is melléteszik, hogy kikkel volt a kolléga az adott hotelben. Az újságírók egymásról kérték ki az adatokat és meg is erősítették a dokumentumokban szereplő állításokat. Egy másik szolgáltatással valós időben követhették a kollégát a mobiladatai alapján.

Meglepően pontos eredmények születtek itt is. Ehhez hasonló szolgáltatásokból számtalan van Kínában, egyik megbízhatóbban tűnik, mint a másik. Az újságírók szerint nagyon könnyű információhoz jutni bárkiről. A legtöbb adat telefonszolgáltatóktól és szállodáktól ékezik, de néhány adat csak a hatóságoknak lehet meg, ilyen például a határállomások átlépése.

Pekingben nem is csinálnak nagy titkot abból, hogy szeretnék állampolgáraik minden lépését figyelik. Egy úgynevezett közösségi kreditrendszert alakítanának ki, amely a felhasználók minden online és offline tevékenységét figyeli és ez alapján alakít ki egy megbízhatósági szintet. Ehhez figyelik az összes valaha közzétett fotót, hozzászólást, a vezetési szokásokat, még azt is néznék, hogy milyen régóta van ugyanazon a munkahelyen vagy házas-e.

Ha ilyen terve van a kormányzatnak, akkor kell lennie valamilyen adatbázisnak is, ahol ezeket az adatokat összegyűjtik és tárolják. Pedig elvileg Kínában is védik a magánszférát. De amikor az újságírók rákérdeztek ezekre a rendőrségnél, nem kaptak hivatalos választ.

Rovatok