Index Vakbarát Hírportál

Kína a légszennyezést mérő alkalmazást is cenzúrázza

2017. január 12., csütörtök 17:04

A kínai hatóságok rászóltak egy légszennyezést mérő alkalmazásra, hogy inkább álljon vissza a hivatalos, államilag meghatározott adatok közlésére, ne próbáljon meg valós adatokat közölni. Az Air Mattersre egy frissítés után szóltak rá.

Kínában az elmúlt időszakban nagyon komoly gondot okoz a légszennyezés, több nagyvárosban messze túllépte az egészségügyi határértéket a légszennyezés. A levegő minőségét az úgynevezett AQI-vel (air quality index, levegőminőségi index) mérik. Ennek a maximuma hivatalosan 500 pont az országban. A gond az, hogy ennél magasabb mértéket is mértek már a nagyvárosokban az elmúlt napokban.

Hiába azonban a 780-as AQI, a kínaiak ezt nem tudhatják meg. Legalábbis hivatalosan, mert az Air Matters nevű mobilalkalmazás közzétett egy frissítést a napokban, amelyekben megemelték ezt az államilag meghatározott maximumot és valós értékeket mutattak a felhasználóknak.

Nagyjából egy napig tudtak eltérni a hivatalos kommunikációtól, a kormányzat ugyanis már a frissítés másnapján megkereste őket, hogy azonnal állítsák vissza a maximális 500-as értéket. Mivel Kínáról van szó és az alkalmazás is kínai, a fejlesztők megtették ezt.

Hogy mennyire nem igaz adatokat közölnek most, az a Greanpeace egy korábbi jelentéséből is látszik, ők Peking közelében AQI 780-at mértek. Az Air Matters egyébként több mint tízezer érzékelőből kapja adatait több mint ötven országban, a világ minden részéről vannak légszennyezési adataik.

Rovatok