Index Vakbarát Hírportál

Ne mutasson békejelet, még a végén ellopják az ujjlenyomatát!

2017. január 12., csütörtök 14:15

Japán nemzeti informatikai kutatóintézete arra figyelmeztet, hogy az Ázsiában oly népszerű fotópóz, a kétujjas békejel veszélyes lehet, egy éles fotóról ellophatják ugyanis az ujjlenyomatunkat. Mivel rengeteg okostelefon és számítógép használja az ujjlenyomatunkat jelszóként, ezért ez az információ az évek során egyre értékesebbé vált az adattolvajok számára. 

A nagy felbontású mobilos fotók és a közösségi média korában az ujjlenyomat védelme egyáltalán nem alaptalan. Főleg a vakuval készült fotókkal kell vigyázni, ezek ugyanis a legélesebbek. Mindehhez pedig még komoly technológiára sincs szükség, kis erőbefektetéssel bárki lemásolhatja az ujjlenyomatunkat. 

Az intézet kifejlesztett egy védelmi módszert: titánium-oxidot tartalmazó átlátszó fóliát terveztek, ami az ujjbegyre illesztve eltakarja a szenzitív információt, ha valaki megpróbálná ellopni, viszont továbbra is gond nélkül használhatjuk a Touch ID-s készülékeinket. A fólia forgalmazására körülbelül két évet kell várni, addig tehát vigyázzunk az ujjainkra.

Rovatok