Index Vakbarát Hírportál

Már a pókerben is az AI lehet a jobb

2017. január 13., péntek 14:26

Kanadai és cseh tudósok kifejlesztettek egy olyan pókerező mesterséges intelligenciát, amely a legjobb pókerjátékosokat is képes legyőzni. Azért nagy eredmény ez, mert a go után a póker maradt talán az egyetlen játék, amelyben számítógép még nem tudott győzni.

A gép és az emberek a Heads-Up No-Limit Texas Hold’em nevű pókerváltozatban csaptak össze. A Libratus nevű gépet a Carnegie Mellon University kutatói alkották és újabb mérföldkő lehet az IBM Deep Blue (ez győzte le ugye 1997-ben az akkori sakkvilágbajnokot, Gari Kaszparovot) és a Google Alpha Go gépei mellett.

A go és a sakk ugyanis információn alapuló játékok, minden játékos ismeri az addigi lépéseket és a játéktáblát is, innen kell kombinálni. A pókerben azonban egyáltalán nincs, vagyis sokkal kevesebb az információ, emiatt sokkal nagyobb kihívás a mesterséges intelligenciának.

Libratus és a pókerjátékosok a Brains vs. AI pókertornán csaptak össze. Rögtön az első napon óriási előnyhöz jutott a gép, összesen 81716 dollárt nyert, míg az emberek csak 7228 dollárt. Persze ez nem jelenti azt, hogy a végső győzelem is a gépé lesz, hiszen a torna húsz napig tart. A szakértők is arra figyelmeztettek, hogy ne vonjunk le elhamarkodott következtetést, de látható a fejlődés.

Nem ez az első alkalom, hogy mesterséges intelligencia áll ki emberek ellen. A Claudico névre keresztelt gép azonban veszített 2015-ben. Libratusnál már most látszik, hogy fejlettebb elődjénél, jobban játszik Claudicónál. Ezt az egyik játékos, Jason Les is megerősítette. Keveri a játékstílusokat, kicsi téteket a nagy tétekkel. Az embereknek nehéz így játszaniuk, de Libratusnak nem okoz gondot.

Egy másik profi játékos, Jimmy Chou-t az nyűgözte le, hogy a gép képes volt megérteni néhány fejlettebb stratégiát, amelyeket a legjobbak használnak játék közben.

Rovatok