Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatják a Samsung vezetőjét

2017. január 16., hétfő 09:38

A dél-koreai ügyészség letartóztatási parancsot adott ki a Samsungot vezető Li Dzsejong ellen.

A cég alelnökét azzal vádolják, hogy bőkezű adományokat juttatott nonprofit szervezeteknek, amiket a dél-koreai államfő, Pak Gunhje egyik barátja, Csve Szunsil működtet. Ez önmagában még nem lenne baj, de az igen, hogy a Samsung ezért állítólag kormányzati támogatást kapott.

Li kihallgatása több mint húsz órán át tartott a szöuli ügyészségen.

Li ugyan csak alelnök a Samsung Electronicsnál, de mióta az apja, Li Gunhje szívrohamot kapott 2014-ben, ő irányítja az egész Samsung Group konglomerátumot. A 48 éves Li a Samsung-alapító Li Bjongcsol unokája, és az egész életét a cégnél töltötte. A rossz nyelvek szerint nem a szakértelme, hanem a családja miatt kerülhetett alelnöki pozícióba.

A hír hatására a Samsung Electronics-részvények értéke 2 százalékkal csökkent. Az ügyészség szóvivője elismerte, hogy Li letartóztatása káros hatással lehet Dél-Korea legnagyobb cégére, de megjegyezte, hogy az igazság kiderítése legalább olyan fontos, mint az ország gazdasági állapota.

Rossz lóra tett

A Samsung ellen felhozott vádak szerint a cég egyesült volna a Samsung C&T-vel, illetve egy másik vállalattal, a Cheil Industriesszal. Az ügyészség szerint Li a Samsungon keresztül nagy pénzeket juttatott Csve Szunsilnek és lányának, hogy Pak államfő támogassa a cégek egyesülését.

A decemberi kihallgatáson kiderült, hogy a Samsung 20,4 milliárd dél-koreai vont, nagyjából ötmilliárd forintot juttatott a nonprofit szervezeteknek. A Samsung tagadta, hogy ezért cserébe bármit kért volna. Igaz, azt Li elismerte, hogy hiba volt Csve lányának vásárolnia egy 850 000 dolláros versenylovat.

A különleges ügyész vádat emelt a Nemzeti Nyugdíjszolgáltató (NPS) elnöke, Mun Hjongpjo ellen is, hamis tanúzás és hatáskörrel való visszaélés miatt. Az NPS a világ harmadik legnagyobb nyugdíjrendszere – és a Samsung Group egyik fő részvényese.

Rovatok