Index Vakbarát Hírportál

Feltalálták a beépített tűzoltókészülékes akkumulátort

2017. január 17., kedd 18:46

A Stanford Egyetem kutatói terveztek egy lítium-ion akkumulátort, amibe beépített tűzoltókészüléket szereltek. A rendszer akkor lép működésbe, ha az akkumulátor túlhevül.

Az égésgátló anyag, a trifenil-foszfát (TPP) egy külön burkolatban helyezkedik el az elektrolit folyadékban. Ha az akkumulátor hőmérséklete 150 fok fölé hevül, a burok megolvad, és a TPP keveredhet a folyadékkal, 0,4 másodperc alatt eloltva a tüzet.

A lítium-ion akkumulátorokat számos eszközben használják, de közismert, hogy tűzveszélyesek; erről a Samsung tudna sokat mesélni, akik kénytelenek voltak kivonni a piacról a tűzveszélyes csúcstelefonjukat, a Galaxy Note 7-et.

A Stanford szakértői a lektorált tanulmányukat a Science Advances folyóiratban publikálták. Ebből kiderül, hogy már régóta próbálkoznak a TPP-vel, de amikor burkolat nélkül próbálták használni, a vegyi anyag csökkentette az akkumulátor teljesítményét.

A védelemre mindenesetre szükség van. Ha egy lítium-ion akkumulátor túl gyorsan töltődik föl, vagy egy apró gyártáshiba lép föl, az rövidzárlathoz vezethet, a rövidzárlat meg az akkumulátor kigyulladásához.

Ian Fogg, az IHS vezető elemzője szerint az akkumulátorok gyártástechnológiája nem fejlődik olyan gyorsan, mint az akkumulátorokat használó eszközök. A gyártókra emiatt nagy nyomás nehezedik, hogy növeljék a telepek teljesítményét; ez az egyik terület, ami visszafogja a mobil eszközök és más készülékek fejlődését.

A gyártóknak egyensúlyozniuk kell a fogyasztói kereslet, az erősebb eszközök, a jobb grafika, a jobb minőségű és nagyobb felbontású kijelzők, illetve az akkumulátor-technológia kifinomultsága között. Az akkumulátorok kapacitását nehéz növelni, és mindig fennáll a kockázat, hogy bármelyik eszközben csődöt mondhatnak.

– mondta Fogg a BBC-nek.

Rovatok