Index Vakbarát Hírportál

Negyedére nyomja össze a képeket a Google

2017. január 17., kedd 10:17

Egyre sűrűbb az adatforgalom az interneten, és hiába csökken folyamatosan az adattárolás és az átvitel költsége, ha közben a felhasználói terhelés hatványozottan növekszik. Különösen nagy gondot okoznak a képek és a videók, így nem meglepő, hogy a Google Research kutatói ezen a fronton álltak elő egy újítással.

A tudósok megoldották, hogy a lehető legkisebb fájlmérettel se romoljon nagyon a képek minősége, és az új technikával akár 75 százalékkal kevesebb tárhelyet foglaljanak el a képfájlok a merevlemezen.

A RAISR nevű módszer egyfajta skálázási technika, ehhez hasonlót alkalmaznak a tévék is, amikor a full hd tartalmakat feltuningolják, hogy jobban nézzenek ki a 4K felbontású megjelenítőn.

Különböző szűrőkkel javítják az alacsony felbontású kép minőségét, amit ha manuálisan próbálnánk megoldani, annak tutira nem lenne szép eredménye, csak egy elmosódott képet kapnánk. A RAISR azonban gépi tanulással lett kiképezve a megfelelő szűrők használatára, ezért sokkal okosabb bármelyik Photoshop-huszárnál.

Jól látszik a mintaképeken, hogy miről is van szó:

A lényeg tehát az, hogy a RAISR megelégszik a kis felbontású képekkel, és a mobil vagy a pc szoftverei javítják fel a képeket, hogy jobban nézzenek ki. Az átalakítás olyan egyszerű, hogy még a mobilokon is valós időben megtörténik, amint a kép betöltődött.

A gépi tanulás úgy történt, hogy a Google tudósai megmutatták a rendszernek ugyanazt a képet kicsi és nagy felbontásban, hogy maga válassza ki a legjobb szűrőket a nagy felbontású kép előállításához, kizárólag a kis felbontású képet használva alapanyagként. Hosszú betanítás után olyan algoritmus állt elő, amely már önállóan, a nagy felbontású minta használata nélkül is képes a jó minőségű felskálázásra.

A Google+ portálon egy ideje már fut a RAISR, hetente több milliárd képet javít fel, amivel rengeteg sávszélességet megtakarít. A Google hamarosan a többi szolgáltatásában is aktívan elkezdi használni.

Rovatok