Index Vakbarát Hírportál

Tudja, mi veszélyesebb az orosz hekkereknél? A mókusbűnözés!

2017. január 18., szerda 14:54

Amíg az internet népe az amerikai választásokat és ukrán atomerőműveket meghekkelő orosz kóderektől retteg, az igazi veszélyforrás elkerüli a figyelmüket. Illetve dehogy kerüli el: etetik és babusgatják őket, rajzfilmet és mesekönyvet írnak róluk, és mindeközben fogalmuk sincs, hogy kígyót melengetnek a keblükön.

De valakinek ki kell mondania, hogy nem az orosz hekkerekkel van baj.

Nem, ez nem vicc. A globális kritikus infrastruktúrákra a mókusok nagyobb veszélyt jelentenek egy zászlóaljnyi Szpecnaz-ügynöknél. Egy biztonsági szakérő, Cris Thomas 2013 óta figyeli az állatok által okozott áramkimaradásokat. Egy konferencián elmondta, hogy az állatok több mint 1700 esetben okoztak áramszünetet, amik összesen ötmillió ember életét keserítették meg.

A fő bűnösök:

Thomas szerint az olyan profi kibertámadásokhoz használt szoftverek, mint az iráni urándúsító centrifugákat tönkretevő Stuxnet által okozott kár eltörpül ahhoz képest, amit az állatok végeznek. Ezek szerint az élővilág jobban fenyegeti a kiberbiztonságot, mint az amerikai-izraeli kártékony vírusok.

A támadások az esetek többségében a kábelek megrongálását jelentette, de Thomas fölidézett egy 2013-as esetet, amikor egy medúza eltömítette egy svédországi atomerőmű vízhűtő berendezésének a csövét.

Thomas megjegyezte, hogy ő csupán az angol nyelvű, állatok által okozott kibertámadásokat gyűjti, a probléma globális léptékben mérve ennél sokkal nagyobb lehet.

Rovatok