Index Vakbarát Hírportál

600 milliós bírságot kapott a Telekom

2017. január 19., csütörtök 12:38

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértőnek ítélte a Telekom összehasonlító reklámjait. Az indoklás szerint a társaság nem tárgyilagosan hasonlította össze saját és versenytársai 4G mobilinternet-hálózatainak nagyságát. A „legnagyobb 4G hálózat” szlogenű kampányokkal elkövetett jogsértésért a GVH 600 millió forint bírságot szabott ki a Telekomra.

Ekkora büntetést még soha nem szabtak ki félrevezető reklám miatt.

A Telekom-kampányok fő üzenete szerint az ő 4G hálózatuk nagyobb, mint másik két versenytársáé, a Telenoré és a Vodafone-é. Az üzenet hangsúlyosan jelent meg a vizsgált kampányokban, többek között; ilyen állítás volt például az is, hogy „a Telekom bekapcsolta Magyarország legnagyobb 4G mobilhálózatát”.

A GVH szerint a Telekom fent leírt gyakorlata jogsértő, mert az összehasonlító reklámokban

A GVH szerint az összehasonlító reklám tárgyilagosságának elemzésekor nemcsak a közlés valóságtartalmát kell vizsgálni, hanem azt is, hogy a hirdetett tulajdonság tipikus és meghatározó szempont-e adott piaci körülmények között a 4G mobilinternet-szolgáltató választásában.

A mobilinetes szolgáltatások értékesítése tipikusan éves vagy kétéves hűségidővel történik. A Telekom országos hálózati lefedettséget érintő előnye azonban megszűnhet a hűségidőn belül, de ezen ismeret hiánya miatt a reklám torzíthatja a fogyasztó döntését. Emiatt a GVH úgy döntött, hogy a legnagyobb lefedettségű hálózat kommunikációja, különösen a kampány szlogenjébe ültetve egy önmagában nem meghatározó és nem tipikus tulajdonságot hasonlított össze a mobilhálózatok országos lefedettségével összefüggésben.

A GVH arra is kitért, hogy Magyarországon az internet-penetráció az OECD országok közül az egyik legalacsonyabb, de a mobiltarifák a legmagasabbak között vannak. Mivel a magyar piac kevés szereplős, az ilyen, objektivitást nélkülöző összehasonlító reklámok hátrányosan befolyásolhatják a versenytársak helyzetét, és ezzel a mobilpiaci verseny integritását is.

A Telekom azt reagálta a hírre, hogy szerinte „a Magyarország legnagyobb 4G hálózatáról szóló reklámállítás nemcsak valós (amint azt a GVH határozata is kimondja), hanem ellenőrizhető és tárgyilagos is volt.” Emiatt a Magyar Telekom bíróságon támadja meg a határozatot.

Rovatok