Index Vakbarát Hírportál

Magyar fejlesztőkkel készült a színtévesztőknek szánt Samsung tévé

2017. január 19., csütörtök 14:07

A Samsung egy magyar kutatócsoport módszerét felhasználva készítette el a legújabb okostévés fejlesztését, ami színtévesztő emberek millióinak segíthet. A SeeColors mobilalkalmazás meghatározza a színtévesztés típusát és mértékét; ezután a Samsung okostévéje újrakalibrálja a színeket a színtévesztő néző képernyőjén.

A világon csaknem 300 millió, Magyarországon közel félmillió ember színtévesztő. Ők a teljes színskálának csak egy bizonyos részét látják, így nehezebben tesznek köztük különbséget. A színtévesztés gyakori látási rendellenesség; a férfiak 8, a nők fél-1 százalékát érinti. A nem megfelelő színlátás miatt kieső információ lassítja az észlelést, késlelteti a reakcióidőt és megnehezíti a döntéshozatalt, így ez a színtévesztők életminőségére is kihat. 

A színtévesztést aránylag ritkán diagnosztizálják. Sok színtévesztő ezt nem is tudja magáról, hiszen sohasem látta a körülötte lévő világot a valódi színeiben.

Egy magyar kutatócsoport – a dr. Wenzel Klára vezette Colorlite – több mint húszéves tudományos munka eredményeként olyan diagnosztikai módszert dolgozott ki, amivel minden korábbinál pontosabban megállapítható a színtévesztés típusa (vörös, zöld vagy kék érzékelők működésének hibája) és mértéke (enyhe, mérsékelt vagy súlyos).

A Samsung és a Colorlite közösen dolgoztak a mobilalkalmazás és a Tizen-alapú SmartTV-k összehangolásán. Az alkalmazás a telefonos szemvizsgálat alapján kalibrálja be a képernyő színeit, így a színtévesztő felhasználó korábban sohasem tapasztalt minőségű képet láthat.

Rovatok